Stormen fører til store problemer i trafikken, både i luften, på sjøen og på veiene i Nord-Norge. Hurtigruteskipet «Richard Width» måtte sløyfe sørgående anløp i Hammerfest onsdag på grunn av været.

– Vi er nå på vei inn til Øksfjord for å gjøre et forsøk der, sa kaptein Odd-Roar Jørgensen til NTB ved 13.30-tiden onsdag.

Han forteller at det er 37 passasjerer om bord på «Richard Width», og ifølge kapteinen «koser vi oss så godt vi kan i stormen».

Jørgensen opplyser at også «Trollfjord» har måttet sløyfe anløp på grunn av ekstremværet.

Mer vind

– Det blåser opp til full storm over store deler av Nord-Norge torsdag og fredag. Stormen vil feie inn over landselen med orkans styrke i kastene. Det betyr at vinden vil blåse med en fart på 30-40 meter i sekundet, sier vakthavende statsmeteorolog Unni Thomsen ved Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø til NTB.

Hun sier den sterke vinden vil løye noe utover dagen onsdag, men ta seg opp igjen torsdag.

– Vi følger utviklingen nøye og regner med at det verste vil være over i løpet av fredag, sier Thomsen.

I tillegg til den sterke vinden ventes kaldt vær. Kulda ventes først og fremst i Finnmark og Troms, med temperatur mellom 5 og 25 kuldegrader.

I kombinasjon med den sterke vinden kan dette enkelte steder medføre en følt temperatur på minst 40-50 kuldegrader. Kombinasjonen sterk vind og kaldt vær kan også gi stor isingsfare, for eksempel på mindre båter og fiskefartøyer, ifølge Meteorologisk institutt.

Varsel

Instituttet melder om at det fra natt til torsdag vil blåse sørøstlig full storm med 25 meter i sekundet utsatte steder i Namdalen, på Helgeland, Saltfjellet, i Salten og i Ofoten. Fra torsdag morgen meldes det om sterk storm med fart på 30 meter per sekund, med vindkast på 35-40 meter per sekund.

For Lofoten, Vesterålen og Troms går varselet fra torsdag morgen ut på sørøstlig full storm med 25 meter i sekundet. Vindkastene kan komme opp i 30-35 meter per sekund.

For kyst— og fjordstrøkene i Vestfinnmark meldes det om sørøstlig sterk storm med 30 meter i sekundet og vindkast på 35-40 meter per sekund fredag.

Store skader

Det er allerede meldt om store skader i Narves kjølvann i nord. Stormen har gått hardt utover hus og biler, men foreløpig er det ikke rapportert om alvorlige skader på mennesker.

I Hammerfest ble skolene stengt tirsdag, men holdes åpne onsdag. Barna blir imidlertid holdt innendørs, og barna kan være på skolen til foreldrene henter dem etter arbeidstid, melder NRK.

I Havøysund er imidlertid både skole, barnehager og SFO stengt onsdag på grunn av stormen.

Varsles

I forbindelse med ekstremvær varsles Justisdepartementet, fylkesmannen i de fylkene som rammes, politiet, kommunale etater og riksdekkende radio og TV samt NTB.

Det er Meteorologisk institutt som setter navn på de ekstreme værsituasjonene i Norge. Navnsettingen foregår etter anvisninger fra Verdens meteorologiorganisasjon (annethvert kvinne- og mannsnavn, alfabetisk rekkefølge etc.) Denne gangen ble det altså Narve.

MÅTTE STOPPE: Hurtigruten «Richard With» på vei sørover måtte sløyfe anløpet i Hammerfest på grunn av stormen. Her er skipet fotografert utsiden av Melkøya ved Hammerfest onsdag.
SCANPIX