Det hamres og bankes i Kalfarlien. Om en uke må alt være klart til skolestart i nye lokaler hos Sonans videregående skole. I sommer har rektor Mette Knudsen pakket ned i Lars Hilles gate og flyttet til Kalfaret.

— Nå har vi 4000 kvadratmeter. Vi bygger for å vokse, sier rektor Knudsen.

Stadig flere elever ønsker å betale for skoleplassen sin. I fjor rapporterte Bergens Tidende om eksplosiv økning i private skoleplasser, og økningen bare fortsetter:

  • Sonans øker fra 90 til 140 elever.
  • John Bauer øker fra 250 til 410 elever.
  • Akademiet øker fra 248 til 350 elever.Fyller opp flere lister

Også nasjonalt viser tallene fra disse skolene stor pågang. Akademiet som også har skoler i Oslo, Drammen, Ålesund, Sandnes og Molde kan vise til ventelister på alle skolene. Totalt har to av tre elever som har søkt på Akademiet fått nei.

— Karaktersnittet på allmennfag ligger på rundt fem her i Bergen. Vi har hatt over tusen søkere og har kuttet med hard hånd, sier Bjørn Moheim, rektor på Akademiet.

Bare for førsteklassetrinnet sto 350 søkere i kø på de seksti plassene.

— I tolvte time ble konsesjonen endret slik at vi kunne ta inn tyve til. Nå starter vi med tre førsteklasser, sier fagsjef Terje Risa.

Selv om skolene har større pågang, er det ikke sikkert alle søkere er like reelle. I følge Jostein Iversen, daglig leder på John Bauer, står de samme elevene på listene til flere skoler.

Konkurranse for Danielsen

Av de private skolene har Danielsen fått merke konkurransen. Skolen er fremdeles blant de største private med fem parallellklasser på hvert trinn, men i år er det en viss nedgang i søkermassen, i følge studieinspektør Sigmund Dyrhovden.

— En del av nedgangen vår skyldes nok at Brann-gymnaset er avviklet, men også konkurransen fra de nye private skolene, sier Dyrhovden.

Studieinspektøren tror det er en viss type elever som ønsker privat skole, og ser nedgangen som naturlig ettersom disse elevene har fått et større tilbud.

Nils Skavhellen på Opplæringsavdelingen i fylket har i dag ingen tall på hvor mange som har takket nei til skoleplassen i de offentlige videregående skolene. Det tallet er først klart onsdag når siste inntak er over.

— Det er nok en del som har takket nei til offentlig skoleplass til fordel for de private. Prosentandelen av de private skoleplassene vil nok øke noe. Til nå har den lagt på rundt ti til tolv prosent, sier Skavhellen.

Bytter i tredje klasse

Skavhellen peker på at ungdommer flest er lojale mot skolene i sine bydeler.

— Det er mindre flukt fra bydelene i år enn i fjor, men det at de private skolene ligger i sentrum er et godt trekkplaster, sier han.

På Sonans er det ikke bare blant de ferske elevene fra ungdomsskolen pågangen har økt. Nå har gymnaset opprettet en ny tredjeklasse for elevene som vil gå siste året i byen.

— Det er nok de som har fylt atten år og vil flytte til byen. De fleste er fra Bergen, men vi har også noen fra utkantene, sier Mette Knudsen.

STOLT REKTOR: - Dette må være byens fineste lesesal, sier rektor Mette Knudsen på Sonans. Inkludert privatistene vil over 600 elever kunne benytte seg av de nye skolelokalene i Kalfaret.
Silje Katrine Robinson
INNSPURT: Arbeidsformann Øyvind Stokka i full sving med å ferdiggjøre lokalene til Sonans.
Silje Katrine Robinson