Det er konklusjonen til Kunnskapsdepartementet etter at saken har gått frem og tilbake i nærmere to år. John Bauer-skolen er oppkjøpt av lærerkrefter ved skolen, og heter i dag Bergen Private Gymnas.

Litt mindre

John Bauer-skolene i Oslo og Bergen brukte tilknyttede firma til å levere tjenester til seg selv. Dermed kunne de tjene penger på å drive privatskole — selv om opplæringsloven slår fast at skolene skal drives uten profitt.

Skolen i Bergen må nå betale tilbake 2,96 millioner kroner innen 1. september, krever Kunnskapsdepartementet. Det tidligere kravet fra Utdanningsdirektoratet var på 3,3 millioner kroner.

Et av spørsmålene om tilbakebetaling gikk på betalingen daglig leder ved skolene i Bergen og Oslo fikk for jobben. Departementet mener at betalingen ikke strider mot lovverket, men mener at den daglige lederen Kåre Syltabø fikk alt for mye betalt.

- Gammel moro John Bauer-skolene har tidligere fått store bøter fra Utdanningsdirektoratet, som de har anket videre. Klagen fra Oslo-skolen er avvist av Kunnskapsdepartementet.

Les også:

Dokumentet som stanser John Bauer

Daglig leder ved Bergen Private Gymnas, Terje Risa, sier han tar avgjørelsen med fatning.

— Dette er gammel moro fra de tidligere eiere. Det er ikke noe artig for oss. Men det viktige for meg er at saken er avklart, sier Risa.

Skolen beregnet inn kravet da de kjøpte John Bauer-skolen.

— Når det gamle kravet var håndterbart, er i alle fall denne nye summen det, sier Risa.

Varslet krav mot tidligere eier

De har tidligere varslet at de kan komme til å kreve summen tilbakebetalt fra de tidligere eierne av John Bauer, det svenske firmaet Ultra Education og norske Skolekompaniet.

Nå er Risa mer varsom.

— Vi må først se på begrunnelsen. Det er det for tidlig å si noe om, sier Risa.