Det er byråd Lisbeth Iversen som kan tenke seg en slik løsning for å gjøre det mulig for brannvesenet å få sin hardt tiltrengte hovedstasjon på tross av en mer enn elendig kommuneøkonomi.

Utsatt bygging

Bystyret har nemlig utsatt byggingen på Nygårdstangen i ytterligere to år. Ifølge brannsjef Helge Eidsnes har det vært arbeidet med planer om ny hovedbrannstasjon i Bergen siden 1916.

I mellomtiden har det nærmest haglet inn med nye forslag til ny plassering, Jekteviken, sørsiden av Store Lungegårdsvann ved Grønneviksøren og sågar der den gamle hovedstasjonen ligger, et området som i dag allerede er for lite, og som blir redusert ytterligere redusert ved plassering av Gulatingbygget der ambulanse— og snorkelgarasjene i dag står.

Brannfolk Bergens Tidende har snakket med ryster på hodet og lurer på hva som rører seg i hodene til enkelte politikere.

Liker ideen

— Å skaffe byen en ny hovedbrannstasjon gjennom privatutbygging er en interessant tanke. I prinsippet kan Rieber Eiendom være interessert i et slikt prosjekt. Vi har stor ekspertise i planlegging, bygging, avanserte tekniske løsninger og langsiktig drift av nybygg. Lisbeth Iversens tanke virker som en god og fremtidsrettet løsning, sier administrerende direktør Bjart Nygaard.

Han mener Rieber Eiendom AS vil være i stand til å bygge rimelig og med god kvalitet, beregnet på langsiktig drift, og med ansvar for driften og vedlikehold.

Kollega Knut Galtung Døsvig i BaraGruppen AS/Bara Eiendom AS synes i likhet med Bjart Nygaard at ideen om å la private bygge hovedbrannstasjonene er veldig god.

Riktig tankegang

— Det er absolutt en riktig tankegang. Med en slik løsning tidligere kunne Bergen hatt ny hovedbrannstasjon for flere år siden, mener Galtung Døsvig.

— I prinsippet og hvis alt legges til rette, kunne jeg godt tenke meg å være med i konkurransen om et slikt oppdrag, sier Galtung Døsvig.

— Primært ønsker vi oss vår egen hovedbrannstasjon, men det viktigste nå er å få bygget stasjonen så fort som mulig. En løsning med privat bygging og leieforhold for brannvesenet virker derfor meget interessant. Nå gjelder det faktisk å komme videre, sier brannsjef Helge Eidsnes i en kommentar.

VARER IKKE EVIG: Den gamle brannstasjonen skal få en arvtaker - om noen år. Da kan det bli en privat utbygger som får bygge.<br/> ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG