LES OGSÅ:

På privatklinikken Teres Bergen sitter bilmekaniker Anniken Fivelsdal og venter på legens vurdering.

— Det er vondt når jeg bruker hånden, sier Fivelsdal (20) og legger det plagsomme håndleddet på bordet til kirurg Eystein J. Hauge.

Håndleddet kan fikses, men på offentlig sykehus får hun ikke time før oktober. Arbeidsgiveren hennes har imidlertid tegnet helseforsikring, som sikrer Fivelsdal operasjon hos Teres på Nesttun i løpet av de to neste ukene.

Opp til 50 prosent vekst

Privatisering er blitt en av hovedsakene i valgkampen, blant annet fordi det er en sak der Høyre og Arbeiderpartiet tydelig skiller lag. Høyre vil at folk skal få velge om de vil bli behandlet på et offentlig eller et privat sykehus. Staten skal betale uansett.

Arbeiderpartiet mener det vil undergrave de offentlige sykehusene. Det til tross for at det har vært en kraftig vekst for de private sykehusene under den rødgrønne regjeringen.

En gjennomgang Bergens Tidende har gjort viser at private sykehus har økt omsetningen med opp til 50 prosent siden de rødgrønne overtok makten i 2005. Og da har vi trukket fra prisstigningen og effekten av oppkjøp og sammenslåinger (se faktaboks).

- Kan ikke forby private

Veksten skyldes blant annet at staten selv kjøper langt mer fra det private: I fjor kjøpte de offentlige sykehusene private helsetjenester for 12,4 milliarder kroner, mot 7 milliarder i 2005. Selv om vi trekker fra prisstigningen, er det en økning på nær 30 prosent.

— Det forklarer jeg med at vi har prioritert å øke bevilgningen til sykehusene, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han viser til at antallet utredninger og behandlinger ved norske sykehus har økt markant siden 2005. For å ta unna har de offentlige sykehusene også kjøpt tjenester fra det private.

— Det viser at vi er åpen for å kjøpe tjenester fra det private, men etter en helt annen modell enn Høyre, sier han.

— I tillegg har privatpersoners og forsikringsselskaps kjøp av private helsetjenester økt kraftig. Hva sier det om det offentlige helsevesenet?

— Det offentlige helsevesenet har hatt en behandlingsvekst som aldri før disse årene, men vi kan ikke forby private helseforetak i Norge, sier han.

Vil åpne flaskehalser

— Dette viser at Arbeiderpartiets skremselsargumentasjon rundt bruken av private helsetjenester ikke stemmer overens med deres egen bruk av private, sier Bent Høie (H), som trolig vil bli Støres etterfølger hvis Høyre vinner valget om to uker.

Han mener den økte bruken av private helseforsikringer viser svakheten ved dagens system.

— Det oppstår flaskehalser på grunn av offentlige kvoter, og da vil pasientene oppleve unødvendig ventetid selv om det er ledig kapasitet, sier Høie.

Høyre mener deres modell vil gjøre private helseforsikringer overflødige, fordi alle vil få tilbud om den raskeste behandlingen, enten der er i det offentlige eller private.

Tror på vekst uansett

På Nesttun er kirurg Hauge i gang med å tegne og forklare hva som feiler håndleddet til Anniken Fivelsdal. Plagene kan fjernes raskt og midlertidig med en sprøyte eller permanent med operasjon. Det siste betyr at håndleddet må gipses i fire uker.

— Jeg vil ha operasjon, sier Fivelsdal med overbevisning. Hun har gått sykmeldt siden mai og vil ordne håndleddet en gang for alle.

Mye av veksten for de kommersielle sykehusene under de rødgrønne skyldes slike bedriftsforsikringer som bilmekaniker Fivelsdal nyter godt av. De siste ti årene er tallet på private helseforsikringer mer enn tidoblet fra vel 30.000 til nær 380.000.

For Teres utgjør de likevel bare 10 prosent av pasientene, mens 40 prosent av omsetningen er oppdrag for det offentlige.

Kirurg Hauge, som også er medisinsk direktør i Teres Medical Group, legger derfor ikke skjul på at han er spent på valgutfallet. Teres har kapasitet til betydelig flere operasjoner enn hva det offentlige kjøper i dag, selv uten å øke bemanningen.

- Hvordan ser du for deg utviklingen hvis det likevel ikke blir regjeringsskifte?

— Da regner jeg med fortsatt vekst i det private markedet og for helseforsikringer. Det offentlige vil vel fortsette omtrent som i dag, sier Hauge.

Diskuter saken under: