Den kalde nordavinden mister sin makt og kjølende effekt her inne i den lune og idylliske lagunen. Lille Karina på halvannet år er i godlune. Det er pappaen hennes — Terje Søviknes - også. Like blid er Åge A. Landro ved deres side. De tre og alle andre har all grunn til å glede seg.

For de har nettopp deltatt i den offisielle markeringen av at halvparten av det tidligere feriestedet forbeholdt ansatte i Postverket, nå er blitt offentlig friluftsområde. Dette siste tilskuddet til Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) er kanskje det vakreste av de 180 friluftsområdene rådet forvalter.

Ordfører Terje Søviknes stilte i spissen for formannskapet i Os på Skorpo i går. På øyen møtte de hele styret for BOF med styreleder Sture Tveit fra Samnanger og daglig leder Åge A. Landro i spissen. Anledningen var å foreta den symbolske handlingen som markerte at stedet nå ikke er forbeholdt noen med spesiell tilhørighet, men er åpent for alle.

Kort prosess

Det skjedde ved at Søviknes og Landro sammen gjorde kort prosess. Fra husveggen på et hus på kaien rev de i fellesskap ned to plakater som i mange år har fortalt at stedet ikke var tilgjengelig for uvedkommende. På et annet hus lenger borte i lagunen satte styreformann Tveit opp en tradisjonell Friluftsråd-tavle. Tavlen informerer om Skorpo friluftsområde og om allmennhetens rettigheter i området.

Dermed var det symbolske skiftet av eiendommens status vel i havn, bokstavelig talt. Det store følget vandret deretter opp de lange og bratte trappene til hovedbygningen og deretter til den store murbygningen nesten på toppen av øyen.

Her oppe fikk Fridtjof Sundt i 1916 bygget en særegen bygning som inneholder kjeglebane og musikkhall.

Hytter til salgs

Ordfører Søviknes redegjorde for prosessen som førte til at Os kommune og BOF fikk staten ved Direktoratet for naturforvaltning (DN) med å sikre kjøp av den unike naturperlen. Søviknes fortalte at det er inngått en intensjonsavtale med det private selskapet Skorpo Utvikling AS om det som skal skje med den halvdelen av eiendommen selskapet har kjøpt.

I tillegg til å ruste opp de mange bygningene, skal selskapet videreutvikle eiendommen og legge til rette for salg av hytter. Daglig leder i selskapet, Geir Osland, forteller til BT at ca. 30 hytter med tiden vil bli lagt ut for salg.