— Arrangørene bagatelliserte risikoen, hevdet de etterlatte på det åpne møtet om Gullfjellsulykken.

Halvannet år er gått siden Eirik Bratland fra Bergen og Henning Madsen fra Sandnes ramlet utfor Markskilfossen. De to deltok i Styrkeprøven Rett Vest, et privat arrangement åpent for alle.

Politiet har to ganger henlagt saken. Advokat Per Magne Kristiansen har vurdert grunnlaget for et sivilt søksmål og mener det var mulig å gå rettens vei. Dette ønsker imidlertid ikke familiene.

I går innledet Kristiansen under et åpent møte om ulykken:

— For de etterlatte er denne private høringen et forsøk på å få frem hele sakens bredde. Kanskje kan de ved å belyse hendelsene hindre at noe liknende skjer igjen, sa advokaten.

- Aldri sett liknende

Roald Bratland har i halvannet år studert kart og meteorologi for et av de mest regnvåte områdene på Vestlandet. Sammen med sin svigersønn har han gjentatte ganger vært tilbake på ulykkesstedet, gjerne på svært nedbørsrike dager.

— Vi har aldri sett noe som liknet forholdene 28. august 2004. Kanskje går det ti år til Markskilfossen går like stri igjen, sa han.

Bratland mener arrangørene i ettertid har bagatellisert risikoen ved elvekryssingen.

Natten til 28. august 2005 falt det kanskje så mye som 48 millimeter regn på Gullfjellet. Nedslagsfeltet for Markskilfossen er hele Gullfjellsplatået. Derfor var det ufattelige 48 millioner liter vann som skulle ned fossen i løpet av 12 timer. På ulykkestidspunktet har elven trolig vært minst 2,7 meter bred, kanskje oppi 3,4 meter.

— Det var for langt å hoppe, også fordi det var oppoverbakke, sa Bratland.

Deltakerne i Styrkeprøven var oppfordret til å stille på Gullbotn, selv om de var i tvil om været. Løypen var merket på ulykkesstedet. Meningen var å krysse akkurat der, på et flatt parti, få meter fra der fossen kaster seg utfor.

Kjenner seg sviktet

Så beskrev Bratland, med utgangspunkt i politiforklaringer, hvordan hans sønn sammen med Henning Madsen mistet fotfestet i den flomstore elven og føk utfor fossen.

I en samtale med Bergens Tidende sier foreldrene til Henning Madsen - René og Monica Madsen - at de kjenner seg sviktet både av arrangørene og politiet, som ikke holdt foreldrene informert om etterforskningen.

Dagen etter ulykken dro foreldrene til Bergen for å se fossen.

— Den dagen ble vi tatt godt imot av politi og arrangører. Siden har vi ikke hørt noe, sier Monica Madsen og legger til:

— De kunne tatt en telefon til oss før de bestemte seg for å arrangere på nytt løp. Spurt oss hva vi følte, i det minste.

Arrangørene uteble

Skuffelsen ble forsterket i går. Blant de 10-talls tilhørerne var ingen i komiteen for Styrkeprøven Rett Vest. I hvert fall ingen som Bratland gjenkjente.

Noe samtlige etterlatte beklaget:

— Jeg synes de kunne vist oss såpass respekt at de kom og lyttet til oss, sier Monica Madsen.

Lars Henrik Tveit i arrangementskomiteen sier at han først ble klar over møtet sent på ettermiddagen.

— Hvis familiene ønsket oss der, kunne de fortalt oss det, og vi ville stilt. Ulykken ligger der, men jeg prøver å legge den bak meg, og det vet jeg gjelder for de andre også. Vi hadde en minnestund året etter, og gjort endringer på opplegget i tråd med Bratlands ønsker, sier han.

HARDE FAKTA: Halvannet år etter sønnens død er det fortsatt vanskelig for René og Monica Madsen å høredetaljer fra ulykken.FOTO: VEGAR VALDE
EGEN ETTERFORSKNING: Roald Bratland har studert kart og meteorologi. I går la han frem sin versjon av Gullfjellsulykken, der sønnen Eirik mistet livet. FOTO: VEGAR VALDE