LARS R. OLSEN

Han brukte nesten ti år på å få hagen slik den skulle være. Det tok mange laster jord før den steinete grunnen ble skjult, men enda ser vi berg som her og der blotter seg på den grønne plenen.

I regnværet står han på gresset som ved nyttår ble svært verdifull.

— Det er ingen tvil. Hadde jeg visst om dette ville jeg ha kjøpt tomta før prisen gikk opp, sier 80-årige Bjarne Befring. Han fikk huset bygget i 1964, og året etter flyttet familien Befring inn. Siden da har han betalt festeavgift hvert år. Å kjøpe tomta har han aldri tenkt på. Før nå.

— Hele greia er tullete. Jeg skjønner ikke reglene, men håper noen kan ordne opp. Dette må være de dyreste tomtene i Arna, sier Befring.

I Stølshaugen-området er det et titall festetomter.

Prøvde å kjøpe

I nabohuset bor Astrid Rosenvinge. Også hun er pensjonist. I 1987 sendte hun og mannen hennes brev til Kultur- og Kirke-departementet hvor de ba om et tilbud på tomta. Rosenvinge og mannen ville gjerne eie i stedet for å leie. Det tok over to år før hun fikk svar. Da var prisen 33 kroner for en kvadratmeter.

— Vi fikk et tilbud i 1990, sier Rosenvinge, og viser frem brevet fra departementet. Der står det at de beklager det sene svaret, og at tomta er til salgs for 33.000 kroner.

— På denne tiden ble mannen min syk, og etter at han døde fikk jeg aldri gjort noe med kjøpsplanene før tidligere i år. Da fikk jeg vite at prisen var steget til 359.800 kroner, sier Rosenvinge.

Stemmen dirrer når hun forteller om hva hun mener om prisøkningen.

— Vi bygget da det ikke var noe som helst her. Verken vei, vann eller kloakk. Det måtte vi betale for og ordne selv. Nå frykter jeg for at også festeavgiften skal bli kjempedyr når den skal behandles om to år, sier hun.

Informasjon

Bjørn Solberg, som også bor i Stølshaugen, etterlyser mer informasjon. Han ba tidligere i år om et tilbud på sin tomt fra Statskog, og da svaret kom fem måneder senere var kontrakten med i brevet.

— Det var et sjokk å se kjøpesummen. Jeg skulle liksom bare skrive under kontrakten og betale 350 kroner for jord som tidligere ble solgt for 41 kroner. Det står heller ingen steder i brevet at jeg kan klage på prisen. Hele saken virket ferdig-behandlet uten at jeg hadde noe å si. Det er rett og slett ugjennomførbart, sier Solberg.

PRISHOPP: Bjarne Befring skulle gjerne ha kjøpt tomta han bor på, men etter at festeavgifts-reglene ble endret har prisen blitt mangedoblet. Der hvor det i fjor kostet 41 kroner per kvadrat-meter er prisen i dag 350 kroner.
FOTO: ØRJAN DEISZ