Årsaken er at danske myndigheter setter ned avgiftene på brennevin med hele 45 prosent. Det betyr at det blir langt billigere å kjøpe sprit i Danmark, og Fjord Line velger å følge etter for å kunne konkurrere mot de nye prisene i butikkene i land. Også sigarettprisene går ned om bord.

Ifølge Fjord Lines informasjonsdirektør, Atle Kvamme, synker tax free-prisene på brennevin med gjennomsnittlig 35 prosent om bord på «Fjord Norway,» som går i rute fire ganger i uken mellom Bergen og Hanstholm.

Taper omsetning

Prisreduksjonene varierer litt fra merke til merke. En literflaske Jägermeister går hele 71 kroner ned i pris. En helflaske vodka blir 40 kroner billigere, mens cognac-merkene går ned med fra 20 til 50 kroner. En kartong med 200 sigaretter blir 14 kroner billigere enn i dag.

— De nye prisene betyr noen millioner kroner i tapt omsetning om bord. Men dette håper vi å kunne kompensere med flere reisende. Vi har jo hatt en meget pen passasjervekst etter at den nye danskebåten ble satt i trafikk, og vi regner jo ikke med at interessen for å reise med «Fjord Norway» blir mindre etter dette. På en del av avgangene tilsvarer besparelsene på tollkvoten hele billettprisen, sier Kvamme.

Ulike priser

Passasjerene med Englandsbåten «Jupiter» får ikke lavere priser på spritkvoten. I dag koster tax free-varene like mye på begge Fjord Lines to passasjerferger.

— Prisnivået må være avpasset det tilsvarende varer koster i land. Vi kommer til å justere ned prisene på «Jupiter» noe, men ikke så mye som tilfellet blir på «Fjord Norway,» sier Kvamme.

Tollerne ser deg

Prisraset på brennevin går ikke upåaktet hen hos Tollvesenet i Bergen.

— Nei, vi merker oss dette, sier toll- og kontrollsjef Rolf Ole Seljeflott til Bergens Tidende. - Lavere priser på alkohol både om bord og i Danmark øker jo faren for at flere fristes til smugling. Likevel tror vi ikke dette vil føre til noen voldsom økning i smuglingen. For det første passerer de fleste passasjerene tollerne til fots. Da er det begrenset hva de klarer å bære med seg uten å bli oppdaget. Dessuten har ikke Fjord Line lov til å selge passasjerene mer enn den tillatte kvoten. Når man har kjøpt tax freevarer, skal ombordstigningskortet stemples i kassen. At det skjer, er en tillitssak mellom Tollvesenet og rederiet.

LAVPRIS: Tollfritt brennevin går gjennomsnittlig ned med 35 prosent i tax free-butikken på danskebåten «Fjord Norway» fra 1. oktober. <br/>Foto: ARNE NILSEN