— Tøflene er produsert i Norge. Jeg kjøpte opp et stort parti for tre år siden, før prisene steg. Derfor kan jeg selge såpass rimelig, sier Kjetil Sørensen og holder opp et av parene i ull og mykt selskinn.

De karakteristiske tøflene er en sikker vinner blant turistene som vrimler rundt i sentrum. Souvenirutslag og butikker over hele Norge selger tusenvis av dem hvert år. Men handleivrige utlendinger kan tjene svært mye på å sammenligne prisene.

Gå 100 meter, spar 400 kroner

Mens Kjetil Sørensen på Fisketorget skal ha 495 kroner for et par tøfler, er prislappen på det samme paret 895 kroner på souvenirbutikken Berle hundre meter borte i gaten.

— Jeg henvender meg nok til litt andre kunder enn de gjør i butikkene borte på Bryggen. Mange av de som handler hos meg går ikke inn i butikkene en gang. De vil heller handle på gaten og prute på produktene, sier Sørensen.

Han legger til at han ikke tror at han kan fortsette med de lave tøffelprisene når lageret hans er brukt opp, og han må kjøpe inn nye varer. Men at prisene fortsatt blir lavere enn på Bryggen er han sikker på

— Storhandel hos grossistene før jul gjør dette mulig, sier Sørensen.

Elgvann til 29 kroner

Bt.no har sammenlignet prisene i butikkene på Bryggen med prisene på tilsvarende produkter andre steder i byen. Det viste seg at mange av varene hadde en vesentlig høyere pris i turistgaten enn andre steder i byen.

  • Boken Norge/Norway/Noruega koster 98 kroner i de fleste bokhandlene i byen. Prisen Berle på Bryggen har er 117 kroner pr. bok.
  • I souvenirbutikken Berle koster et garvet sauskinn 1295 kroner. På Fisketorget koster et tilsvarende skinn 795 kroner.
  • Prisen for små souvenirmagneter på Bryggen ligger mellom 30 og 70 kroner. I bodene på Fisketorget får du en håndfull magneter for en hundrelapp.
  • En flaske Moose Water (en halv liter vann på flaske med elglogo) koster 29 kroner på Bryggen. Pris på vann ellers i byen ligger fra 7 til 20 kroner. Da får du riktignok ikke med elglogoen, men vannet smaker likt.

Ingen kundeklager

Ifølge butikkmedarbeider Pia Alvarez i Moose-butikken hindrer ikke den høye prisen turistene i å kjøpe elgvann.

— Hvis solen skinner og det er varmt er det veldig mange som kjøper vannet. De kommer inn og betaler. Jeg hører aldri at noen klager over prisen, sier Alvarez.

Selv synes hun likevel at prisen er drøy.

— Men vi har jo den spesielle logoen, da. Det gjør at vannet blir litt spesielt, sier butikkmedarbeideren.

- Dobbelt så dyrt som hjemme

Ekteparet Hawes fra Southampton i Storbritannia er ikke interessert i å bruke penger på elgvann. De har reist langs Norskekysten i flere uker, men har bare kjøpt småting. Alt annet er for dyrt.

— Uansett hvor vi går er prisene minst dobbelt så høye som hjemme. Det er klart at vi ikke kjøper strikkegensere når vi får dem til halve prisen der vi bor, sier de.

Aller verst er ølprisene, og prisen for kaffe og kake.

— Det er helt vilt. Hjemme får vi et kaffemåltid for 4,50 norske kroner, sier ekteparet.

Daglig leder på souvenirbutikken Berle ønsket ikke å kommentere prisnivået på varene.

— Vi har ikke så god oversikt over hvor mye produktene våre koster andre steder. Men vi får heller ikke klager fra kundene våre, sier han.

Hva synes du om prisene på Bryggen? Si din mening her.

MEN INNI ER DE LIKE: Vann er vann, men disse flaskene har bilde av en elg på utsiden, -og koster 29 kroner.
Kristin Jansen
BYENS DYRESTE: Bergens svar på Fifth Avenue i New York.
Kristin Jansen
SPAERER: - Her er alt dobbelt så dyrt som hjemme, men naturen er nydelig, sier ekteparet Hawes fra South Hampton.
Kristin Jansen