Nordic Green Space Award er et nytt system for å utvikle en høy nordisk standard for parkutvikling og parkforvaltning. Frognerparken i Oslo og en park i Aalborg i Danmark har tidligere mottatt denne prisen.

- Den grønne akse er også byens grønne storstue, det er her vi feirer, sa ordfører Trude Drevland i sin tale under prisoverrekkelsen i Musikkpaviljongen onsdag.

Hun fremevet dyktig planlegging og arbeid i Grønn etat, og minnet om at prisen ikke minst går til dem som «ligger med rumpen i været» og graver dypt i jorden.

Blant dem er anleggsgartner Anita Andreassen.

- Det er greit å bli satt pris på, at det vi gjør blir sett. Vi plantet de siste blomstene foran Musikkpavilljongen tirsdag kveld, forteller hun til BT.

- Vakker og estetisk

MUSIKK OG BOBLER: Prisen ble markert med korps, band og champagnebrus.
RUNE BERENTSEN

Dommerpanelet som har vurdert Den grønne akse fra DNS til Bergen Offentlige Bibliotek fremhever at anlegget er vakkert, estetisk og har stor frodighet. Og at aksen består av forskjellige parker som likevel henger godt sammen.

Leder i Grønn etat, Sissel Lerum, mener kommunen får prisen takket være suverent samarbeid mellom dem som jobber ute og de som sitter inne og planlegger. Og at den er et resultat av langsiktig dyrking av gartnerkunnskap og hagearkitektur.

- Nasjonalt anlegg

Trude Drevland påpekte Bergens gode og langvarige tradisjoner innen hagebruk, fra klosterhagene til apotekterhagen som på 1700-tallet preget området ved Musikkpaviljongen.

- Den grønne akse er i dag fullt levende som kulturminne og har masse spor av tid, sa Drevland, som mener pristildelingen gjør det berettiget å betrakte denne aksen som et nasjonalt anlegg.

Også Strandpromenaden i Kristiansand fikk pris. Dermed er Nordic Green Space Award utdelt til i alt fire områder, derav tre i Norge.

Etter tildelingen spilte Mads Berven band mens ansatte ved Grønn etat og forbipasserende fikk servert champagnebrus og noe godt å bite i.