Hun har vært uerstattelig ute i øyriket og karakteriseres som et hardtarbeidende menneske med et hjerte av gull. I går ble hun kåret til Årets jordmor.

Sandviksjenten Berit Hodne, født og oppvokst i Skuteviksveien, kom til Austevoll i 1981. I «gamle» dager fødte mødrene ofte hjemme, men i dag består jobben mest i svangerskapskontroll og følgetjeneste.

Gir seg ikke

Nå drar de fleste fødende til Bergen. Noen kanskje til Stord, men som hun sier: «Barnet kommer jo alltid der moren er», og det kan gjerne være i en bil eller på ferge, like gjerne som i en sykehusseng.

– Jeg blir 62 år i slutten av måneden, men jeg har ikke tenkt å legge inn årene ennå, sier Berit Hodne til BT.

Foreløpig blir hun værende i Austevoll, noe de 4000 innbyggerne på øyene der nok blir glade for. Men hun har lyst til å reise litt når hun en gang gir seg, og kanskje flytte tilbake til Bergen og Sandviken. Ellers trives hun utmerket på hytten sin på Ostereidet

150 kandidater

Det var samling i Storebø pleie— og omsorgssenter i går med taler og mange gode ord til kommunens «forløser». Det er barnemagasinet BAM i samarbeid med Møllers Tran som for åttende år på rad kårer årets jordmor. Det kom inn hele 180 forslag fordelt på 150 jordmødre, men juryen samlet seg altså om Berit Hodne. Prisen er et reisestipend på 10.000 kroner.

Hun tok sykepleierskolen i 1968, kulling 148, og var ferdig utdannet jordmor i 1972. Deretter var det turnus i Ålesund. I 1973 dro hun til Stord og var der i to år, men hun lengtet tilbake til Bergen. Da ble det jobb på Sanitetsforeningens sykehus på Laksevåg (B-sykehuset), men da avdelingen ble nedlagt, flyttet hun til Betanien. Men så la de ned også der og da var turen kommet til Austevoll.

Bedre kommunikasjoner

I de første årene var det egen fødestue i kommunen. Men da den også ble nedlagt, ble det mange turer både i ambulansebåten «Rygerstril», hurtigbåt og ferger.

Tidligere var det fem forskjellige «fødekontorer» i kommunen, men med bedre kommunikasjoner og nye broer er antallet redusert til to.

Silje Katrine Robinson