• Hold Didrik i hånden, Malene!- Ta ut tyggisen!- Eg e' tissetrengt!- Jentene tar én hånd i kjolen!- Kor e' mamma?- Gå rett etter hverandre!

På gangen utenfor bankettsalen på Hotel Norge hersker det kontrollert uorden like før innmarsj til polonese.

— Kan alle høre etter nå?

Hundre prinser og prinsesser på barneball står oppmarsjert, ballklare. Jentene i rosa og hvitt og burgunder, med border og blonder, gull i håret og gull rundt halsen. Små ballbruder. Klare for Fingerpolka, Mikkel Rev, Max Mekker, kattetango, mammadans og pappadans.

Guttene litt mer nonsjalante, oppflaiset, med en og annen hånd i lommen, litt pille pille pute her og der og slipsknutene casual anrettet. - Får vi hotdogs etterpå? spørres det fra køen et sted.

Inne i bankettsalen venter pappaer og mammaer og besteforeldre på at ballets dronninger og konger skal marsjere inn. Fotoapparatene er skuddklare og videokameraene summer allerede.

— Nå går vi inn, hånd i hånd, veldig langsomt, sier køordner Randi Hope da døren til bankettsalen blir åpnet - og Einzugsmarsch toner ut i gangen.

For n'te gang

Dermed er årets barneball i regi av Hildemors Dansesenter og Randis Danseskole i gang. Ikke vet vi for hvilken gang, men Jørgen Pedersen, som er 25 år og formann for HILL sportsdansere, forteller oss at han husker sitt eget fingerpolkaball her på Hotel Norge.

— Og faktum er at rekrutteringen til barnedans er økende, forteller han.

Mens Randi Hope, som også er datter av danseskolelegenden Hildemor, loser de knøttsmå festkledde rundt i polonesen.

— Og nå må vi lage ring!

— For dette alderstrinnet mellom tre og syv år handler det mest om bevegelse til musikk, ikke fullt så mye om de klassiske dansene, forteller Pedersen, selv i sin tid landslagsdanser i junior- og ungdomsklassene.

Nå ser han med glede at nye generasjoner kommer til julens barneball for å strekke og bøye til «- en kort og en lang, en trekantet stang», ta hoppesangen, danse til Teletubbies og Postman Pat. Og «du skal få, du skal få».

— Men ser du godt etter, finner du allerede grunntrinnene til både vals og samba i danseleken, sier han og peker mot danegulvet. Jammen santen!

To steg frem og ett tilbake, det var jo sånn det var.

Til pølsesalongen

Så var det applaus og Dancers Parade ut i pølsesalongene og snittesalongene, med beskjed om å komme tilbake til besteforeldredansen etter pause.

Men det er en annen dans.

SKIKKELIG POLONESE: For alderstrinnene mellom tre og syv år handler sdet mest om bevegelse til musikk, ikke fullt så mye om de klassiske dansene. Men ordentlig polonese skal det være.