— Men Benjamin vil aller helst være Hulken, i et kostyme kjøpt på butikken, smiler mamma Merethe Bjordal Ellingsen.

Den fingernemme damen med sømutdannelse har i mange år skapt det ene fantastiske kostymet etter det andre med symaskinen og fantasien sin. Helt siden eldstedatteren på 13 var to år gammel og fikk et Minnie Mus-kostyme, har hun tråklet frem lange prinsesseskjørt kantet med gullbånd, indianere, flaggermus, herskapelige puffermer og flottenfeierske kapper til både Zorro og Jack Sparrow. Det minste kostymet hun har laget, var til Jonathan da han bare var en måned gammel.

— En bitte liten klovnedrakt med stor krage og spiss hatt, husker Merethe med en liten latter.

Nå planlegger hun å starte sitt eget kostymeutleiefirma, MeTo kostymedesign, og er i ferd med å sy seg opp et lager. Men aller først er det Andrines nyttårsdrakt som står for tur.

Fine nyttårsbukker

— Snehvit, ikke Snøhvit! Alle sier feil hele tiden, forklarer seksåringen bestemt.

Andrine vet akkurat hvilke farger Disney-prinsessen liker å gå i og har plukket dem ut foran mammas symaskin: Gult til skjørtet, blå overdel og «sånn rødt» på ermene. Nå gleder hun seg til å gå nyttårsbukk i splitter nytt kostyme.

— Det er gøy å kle seg ut! synes Andrine og tripper rundt juletreet i gullsko og prinsessekjole.

De fem siste årene har familien holdt Halloween-fest for barna i nabolaget, men ekstra kjekt er det på nyttårsaften når julesangen og kostymene blir belønnet med snop. Det er Andrines storebrødre enig i.

— Det er mange som synes vi er fine. Men aller gøyest er det å fyre opp raketter, gliser Jonathan.

Gjenbruk også for prinser

I løpet av årene har hun sydd over hundre drakter. Noe selger hun, gjerne spesialbestillinger i forbindelse med julen. Å lage en prinsessekjole tar kostymeglade Merethe én dag, en tredelt guttedrakt tar to. Da sitter hun lange timer foran symaskinen fra morgen til kveld.

— Men jeg elsker å holde på og koser meg med dette, sier hun og forteller at hun alltid har elsket å kle seg ut.

Og for Merethe holder det ikke bare å klippe til stoff og sy bitene sammen etter hennes egne mønstre. Kostymene er researchet på forhånd, slike at form på armer, underskjørt eller bukse stemmer overens med tidsperiodene hun vil gjenskape. Og trenger kostymet et sverd, en katt eller noen horn, så lager hun det også, gjerne i pappmasjé.

Ikke blir det så dyrt heller, skal vi tro Merethe.

— Mange av kjøpekostymene går lett i stykker, og er laget av kjipeste sort stoff som dessuten ofte er brannfarlig. Jeg er alltid på jakt etter stoff, bånd, perler og knapper og kjøper gjerne i bruktbutikker og loppemarked. Baksiden av en gammel gardin kan for eksempel bli en nydelig prinsessekjole, forteller hun.

Vegar Valde
Vegar Valde