Den 20. august i år ble det kjent at en 31 år gammel katolsk prest skulle ha utsatt en 15 år gammel jente for seksuelle overgrep i Bergen.

Presten, som er ordensprest i Oslo katolske bispedømme, hadde da erkjent et seksuelt forhold med en 15 år gammel jente over en «kortere periode» i sommer.

Innrømte alt i avhør

Tirsdag skrev BA at etterforskningen i saken er ferdig, og at presten har erkjent de faktiske forhold i avhør. Forholdet skal ha vart omlag en uke, og var fullbyrdet.

— Presten har samarbeidet med politiet, sier Rigmor Isehaug, leder for vold- og sedelightesavsnittet i Hordland politidistrikt til BA.Jenten skal ha blitt kjent med presten gjennom hans barne- og ungdomsarbeid i St. Paul menighet. Overgrepene skal ha skjedd i presteboligen i Bergen sentrum.

Familien til den 15 år gamle jenten som skal ha blitt utsatt for overgrep av en katolsk prest i Bergen, ønsker ro, ifølge bistandsadvokat Yngvil Semb Hartmann:

— De ønsker ikke at jeg kommenterer saken. Det har bare eksplodert i mediene etter at kirken gikk ut med en pressemelding. Det er selvfølgelig en stor påkjenning for familien, sier hun til BA.

Dømmes av Paven

I tillegg til det norske rettsapparatet, vil overgrepet vil bli tatt opp av Kirkeretten, som forvalter et regelverk som kan være strengere enn norsk lov.

Det er en skriftlig prosess, der den anklagede har rett til forsvarer.

Etter at partene har forklart seg og saken er ferdig behandlet, sendes saken over til Roma, som avsier en dom.

— Det er usannsynlig at denne mannen har en fremtid som prest. Jeg vil oppfordre ham til å ta en annen utdannelse, sa biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme etter at den nå siktede presten hadde innrømmet forholdet den 20. august.

Dagen før leverte jentens familie anmeldelse på forholdet. Eidsvig ble kjent med saken knappe to uker tidligere.

INNRØMMET OVERGREP: Ifølge Rigmor Isehaug, leder for vold- og sedelightesavsnittet I Hordland politidistrikt, har presten erkjent de faktiske forhold i avhør. ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN