— Dette har vært en svært traumatisk hendelse for mange av de ansatte. De forteller at de var sikre på å bli skutt, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen, leder for vold og sedelighetsseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

Sent i går kveld var flere av de ansatte samlet til krisemøte hos Aetat. Her fikk de hjelp til å bearbeide inntrykkene etter trusselsituasjonen.

— Selvfølgelig var vi redde. Det var en stressende situasjon, men vi måtte holde oss rolige, sier Tor Solsvik.

Saksbehandleren ble sammen med en kollega truet inn på et kontor av den bevæpnede mannen. Likevel har han medfølelse for 26-åringen.

— Det er han som har det vondt nå, ikke vi, sier Solsvik til BTV.

Kastet ut av kurs

Det var like før klokken 1500 i går 26-åringen kom til Aetat i Lars Hilles gate 19. Uten forvarsel trakk han en pistol opp av lommen. Ti personer var da på jobb i lokalene

— De ansatte fryktet at dette var et ekte våpen. Senere har det vist seg at de var en softgun, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen.

26-åringen hadde nettopp mistet plassen ved et kurs i regi av Aetat. Dette var bakgrunnen for at han truet to saksbehandlere inn på et kontor. I flere minutter skal han ha truet dem verbalt. Samtidig presset han lekepistolen mot tinningen til den ene saksbehandleren.

— Politiet ble varslet av en ansatt klokken 1454. Det ble umiddelbart gitt ordre om bevæpning, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen.

Mens væpnede spanere i sivilt tok oppstilling i området, flyktet de ansatte fra arbeidsplassen i fjerde etasje. Etter noen minutter lot 26-åringen også de to truede saksbehandlerne forlate kontoret. Bare lederen for Aetat og en annen ansatt ble igjen i lokalene.

Hendene over hodet

— Takket være de ansatte fikk politiet etter hvert telefonkontakt med gjerningsmannen, forteller operativ uteleder Steinar Lyssand.

Samtidig ble Lars Hilles gate sperret for trafikk. Pressefolk og ansatte ved Aetat ble dirigert i sikkerhet, men polititjenestemenn med automatvåpen og skuddsikre vester tok oppstilling bak hushjørner og søyler ved inngangspartiet.

Klokken 1524 kom 26-åringen ut døren med hendene over hodet. Flere bevæpnede politimenn løp frem, beordret ham ned på asfalten og tok på håndjern.

— Gjerningsmannen gikk med på å overgi seg pr. telefon, sier Lyssand.

Fengsles i dag

Den 26 år gamle mannen skal være domfelt tidligere. Blant annet skal han ha blitt anmeldt for skadeverk og ruteknusing ved et annet offentlig kontor i Bergen.

I går kveld ga han en uforbeholden tilståelse. Han skal foreløpig være siktet for trusler med våpen, men siktelsen kan bli utvidet til også å gjelde frihetsberøvelse. 26-åringen fremstilles for varetektsfengsling i dag.

— Vi er mest opptatt av at ingen av våre ansatte ble fysisk skadet. Innimellom opplever vi tilfeller av trusler og vold mot saksbehandlere, men dette er utvilsomt den mest alvorlige hendelsen ved Aetat de siste 10 årene, sier fylkesarbeidssjef Tommy Johansen.

OVERGA SEG: Pistolmannen overga seg til væpnet politi etter en halv time. Bakgrunnen for trusseldramaet var at 26-åringen var blitt kastet ut av et AMO-kurs.
Helge Skodvin
LIVREDDE: - Vi var sikre på å bli skutt, sa de ansatte til politiet. Denne kvinnen fikk trøst av ektemannen mens dramaet fortsatt pågikk.
HELGE SKODVIN