Det var et grufullt syn som møtte geitebonde Christian Dalland da han skulle ut og se til sauene sine på en holme utenfor Rebnord på Austrheim.

— Da jeg kom ut til holmen, så jeg at en av geitene lå død helt nede i sjøkanten. Den rant blod fra det ene øyet og munnen, forteller Dalland, som legger til at geiten ikke kan ha falt ned fra noe der den lå.

I et forsøk på å finne ut hva som hadde skjedd, ringte Dalland grunneieren av den ti mål store holmen, men heller ikke han skjønte noenting.

Da han til slutt skulle forlate holmen, fant geiteeiren enda et dødt kje helt nede i fjæren, ti meter fra det første.

Fem geiter borte

Dagen etter skulle vise seg at fire av de 20 geitene på holmen er døde, mens en femte er savnet.

— Jeg var nesten kommet inn til holmen igjen, da jeg så et kje ligge på ryggen nede i en sprekke, død. Da begynte jeg å få mistanke om at noen hadde gjort noe, sier Dalland.

Han har ikke noen annen forklaring enn at noen har presset geiten ned i sprekken.

— Jeg kan ikke si det er folk, men på to av de døde geitene kan det virke sånn, sier geitebonden

Trolig grov dyremishandling

— Vi synes dette er en veldig spesiell sak hvis det er noen som har reist ut og drept dyrene. Trolig dreier det seg om grov dyremishandling og brudd på Dyrevernsloven, sier konstituert lensmann i Austrheim, Svein Arne Hatlevik.

I løpet av 12.-18. juli er geitene sannsynligvis drept. Det ene kjeet var presset langt ned i en fjellsprekk. En geit ble funnet liggende nede ved sjøkanten med store bloduttredelser fra øye til munn. En geit ble funnet under noe materiale og en er det ikke synlige skader på. Den femte geiten er borte.

Søker tips fra publikum

— Noen må ha gjort dette. Politiet har ingenting å gå på så langt. Hvis vi ikke får opplysninger fra publikum er vi kommet like langt, sier Hatlevik.

Bonden observerte folk på Holmen den 9. juli. Da skal noen ha presset dem ut mot sjøen.

— Men bonden så ikke om det var ungdom eller voksne som var der ute da.

Han var ute på holmen 8. juli. Da var alle de 20 geitene på plass der de har beitet hele sommeren. Da han kom tilbake 12. juli for å se til dyrene var to døde. Dagen etter var nok en død, det samme gjentok seg den 14. juli. Han oppdaget etter hvert at også et femte dyr er borte.

GRUFULLT SYN: Dette kjeet har trolig lidd en grufull død, den er nærmest tråkket ned i en fjellsprekk ute på en liten holme. FOTO: CHRISTIAN DALLAND
CHRISTIAN DALLAND
Christian Dalland
Christian Dalland