— På Kokstad må alle gå ut dersom de ønsker å røyke. Bygget har hele tiden vært røykfritt og vi har ingen røykerom, forteller Ingrid Andbo ved BKKs kundesenter. BKK har god erfaring med aktivt å hjelpe medarbeidere som ønsker å slutte. De som slutter får ukentlig oppfølging for bli kvitt sine laster.

Beholder røykerommet

— Vi innførte et røykfritt arbeidsmiljø i 1994/95. I hovedkontoret i Fyllingsdalen har vi et røykerom i tilknytning til kantinen. Det er i dag ikke aktuelt å fjerne røykerommet, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Skålnes i Vital.

Fjerner røykerommene

— Vi fjerner alle røykerom i Krinkelkroken fra nyttår. Fra da av blir det heller ikke lov å røyke fremfor hovedinngangen, sier eiendomssjef Jan-Erik Ottesen i Bergens Tidende. - Vi fjerner ikke røykerommene av moralske grunner, men fordi det kan sive røyk fra røykerommene ut i arbeidsmiljøet, og det er uakseptabelt. Bedriften beholder derimot et røykerom i trykkeriet i Drotningsvik, og det vil bli tillatt å røyke på de utvendige terrassene, opplyser Ottesen.

- Lite stilig

Vi har et røykerom på hvert av de to hovedkontorene våre. Poenget er at de ansatte ikke skal stå utenfor hovedinngangen til banken å røyke, det er lite stilig, sier informasjonssjef Christine Wigand i Sparebank 1 Vest. I bankfilialene er det totalt røykfritt. Der må folk gå ut om de ønsker å ta seg en blås.

Satser på røyketerapeuter

— I Hydro har vi noen få røykerom, men det er ikke lov å røyke foran hovedinngangen. Det gir en dårlig image. I 2003 skal vi ha en stor røykeslutt-kampanje både på land og på plattformer. Vi ønsker å motivere folk til å slutte å røyke. De som ønsker å slutte, skal få hjelp av røyketerapeuter, sier bedriftslege Sverre Seime i Hydro oljedivisjon i Norge

— Røketerapeuter?

— Røyketerapeuter er personer som har gjennomgått et kurs for å motivere og følge opp røykere. Vi kommer også til å gi gratis røykeplaster og tyggis, samt å subsidiere røyketabletter. I tillegg gir vi betydelig støtte til medarbeidere som trener på treningsstudio, sier Seime.

Røykerom

— For ansatte er det et lite røykerom i tilknytning til lunsjrommet. Ellers er det forbudt å røyke på Galleriet, men vi har jo spisesteder i bygget som har egne røykeavdelinger, opplyser senterleder Geir Kaland i Galleriet.

Går ut, og bra er det

— Vi har ikke røykerom, men det er ikke noe stort problem. Det er bare noen få røykere igjen, meg selv inkludert, og vi går ut. I vinterhalvåret er det lite attraktivt å gå ut, dermed blir det mindre og mindre røyking. Selv vi som røyker av og til syns det er positivt at det ikke er røykerom, sier Kirsti Waage i Bergen Energi.