— Vi er nødt til å tilpasse oss. Vi taper store penger på å opprettholde kjøkkenet på alle våre syv spisesteder. Derfor skal vi sentralisere, sier Steinar Knutsen - en av byens største restaurantbaroner.

I første omgang er det kjøkkenet På Folkemunne som skal legges ned. Innen utgangen av februar skal kjøkkenet tømmes og kokkeluene legges bort.

Stoler på eierne

— De kan nok ikke tilby disse rettene når de går over til mikromat, sier kjøkkensjef Glenn Pycock (26) fra Sidney.

Han har jobbet På Folkemunne i åtte måneder når, og sier han er litt skuffet for at han og hans fire kolleger mister jobben om en måned.

— Men det er eierne som kjenner markedet og de vet nok hva det gjør. «Business is business», sier kjøkkensjefen.

Han mener det alltid vil være marked for kvalitetsmat.

— Og så lenge det er det, så er det bruk for sånne som meg, sier Pycock med et smil.

- Ikke merke forskjell

Tomme gryter til tross - sultne kundene skal likevel få tilbud om å kjøpe mat på På Folkemunne etter utgangen av denne måneden.

— Vi er i en tid da kundene spiser mye salat og småretter. Det er det som gjør det mulig å rasjonalisere på denne måten, sier Knutsen.

— Vil ikke dette gå ut over kvaliteten?

— Det blir en utfordring, det kan vi ikke legge skjul på. Men det finnes god teknologi på oppvarming av ferdigmat og halvfabrikkert mat. Vi mener at gjestene ikke vil merke noen forskjell, svarer Knutsen.

Flere for tur

Sammen med sin partner Per Jørgensen i KJS Servering, eier Knutsen Banco Rotto, På Folkemunne, Kjøttbasaren og fire spisesteder på Zachariasbryggen.

I første omgang skal omleggingen på På Folkemunnet fungere som en prøvekanin, og det kan bli aktuelt å legge ned kjøkkenet flere steder, forteller Knutsen.

— Men de fire kjøkkenene på Zachariasbryggen er fredet. Maten som lages her er så spesiell at hvert spisested trenger sitt eget kjøkken, sier han.

De to restauranteierne har foreløpig ikke bestemt seg for hvilket kjøkken som lage maten som skal selges på På Folkemunne.

— Kanskje går vi for en modell der hvert kjøkken produserer litt hver. Slik sett kan man få de beste produktene fra de forskjellige restaurantene, sier Knutsen og understreker at menyen fremdeles er under utvikling.

Ferdigmat på Hotel Norge

1. mai i år skal KJS Servering åpne ny restaurant der «A Hereford Beefstouw» på Hotel Norge ligger i dag. Og dersom konseptet på På Folkemunne blir vellykket, ser Knutsen det som svært aktuelt å selge mikromat også her.

— Vi kommer til å bygge en helt ny restaurant på Hotel Norge. Den som er der i dag vil ikke lenger bestå. Hvordan restauranten vil bli, er fremdeles hemmelig. Men jeg kan avsløre at vi vil legge vekt på at den skal være tilgjengelig både for byens borgere og for hotellets gjester, sier Knutsen.

Både han og Per Jørgensen jobbet en gang i tiden på Hotel Norge, og Knutsen føler det som en ære å få komme tilbake for å drive restaurant her.

SKAL NEDLEGGES: Kokk Bjarne Ramsvik (t.v.) venter barn og har nettopp bygd hus. Heldigvis har han fått tilbud om jobb på en annen restaurant, for i slutten av februar står han og kjøkkensjef Glenn Pycock (til h.) uten jobb. Da skal eierne i KJS Servering legge ned kjøkkenet og gå over til mikrovarmet ferdigmat. <br/>Foto: TOR HØVIK