Bergen Journalistlag har julebord på Grand Hotel Terminus fredag kveld.

Etter middag og mingling var det klart for å kåre årets beste prestasjoner.

Gullparaplyen

Den gjeveste prisen, Gullparaplyen, gikk til Anne Marie Groth, Per Christian Magnus og Robert Reinlund i TV2 Dokument 2 for dokumentaren Sultbløffen.

«Med kamera som notatblokk har prisvinnerne laget en kritisk og tankevekkende reportasje der det stilles spørsmål ved mediene og FNs påstander om at mer enn tre millioner mennesker i Niger var rammet av en sultkatastrofe i 2005», skriver juryen i sin begrunnelse.

— Det er ekstra stas å få en slik pris av sine egne, sier Magnus til bt.no.

Sølvparaplyen

Sølvparaplyen nyhet gikk til journalist Trond Olav Skrunes for serien om Server-forliset og norsk oljevern som han skrev for Bergensavisen.

«Et modig, kreativt og utholdende stykke journalistisk arbeid som har fått konsekvenser», skriver juryen.

I juryen satt Fritz Breivik, Astrid Gynild og Knut Helland.

NRK-journalistene Kjertsi Knudssøn og Synnøve Bakke fikk også sølvparaply nyhet for Brennpunkt-dokumentaren «Mitt skip er lastet med...» om sykdomsutbruddene i Sløvåg etter eksplosjonen ved Vest Tank i 2007.

Sølvparaply magasin gikk til Helle Aarnes, Oddleiv Apneseth og Håvard Bjelland i Bergens Tidende for reportasjeserien «Tyskerjentene».

Juryens begrunnelse:

«Prisvinneren viser stort pågangsmot og vilje til å teste holdbarheten av vedtatte historiske sannheter og allmennmenneskelig myteskaping. «Tyskerjentene» er spennende journalistikk og et bidrag til å nyansere krigshistorien».

I vår mottok Helle Aarnes også Den store journalistprisen for denne reportasjeserien.

Den første av fem artikler sto på trykk i BT-magasinet 15. mars. Les hele artikkelen her.

I tillegg fikk Linda Eide i NRK hederlig omtale for programmet «Berre ein gris». Hederlig omtale også til Fredrik Græsvik, Aage Aune og Fiderik Cappelen i TV2 for «Skuddene i Kabul».