• Dette handler om mer enn politiske taler, sier Amnestys generalsekretær, John Peder Egenæs.

NJORD V. SVENDSEN

I dag åpnet Menneskerettighetsuken med utstilling og cubanske rytmer på Festplassen.

I en uke til ende skal kampen for menneskerettigheter prege Bergen med kurs, film og foredrag sent og tidlig.

— I fjor hadde vi rundt 100 mennesker på alle arrangementene. Vi satser på å få minst like mange besøkende i år. Arrangementene er åpne for alle, sier Synne Lysberg, student og en av lederne i arrangementskomiteen.

Dødsstraff

Rundt 100 mennesker møtte opp i går da arrangementet ble offisielt sveivet i gang med rytmisk musikk, appeller - og sol - på Festplassen. Innleide containere gjorde nytten som utstillingslokaler for Amnestys arbeid.

Det handler om antitortur, barns og kvinners rettigheter, undertrykkelsen i Burma og om dødsstraff. Over halvparten av verdens land praktiserer dødsstraff, forteller en plakat i en av containerne. Halshogging og steining forekommer fortsatt i Iran og Afghanistan. USA foretrekker giftsprøyter og elektrisitet.

Det er derimot lite informasjon å finne om menneskerettighetssituasjonen i Europa.

Også norsk problem

— Vi har menneskerettighetsproblemer også her - i Europa og i Norge, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Bergens Tidende. I går var han på festplassen for å holde appell.

— Arbeidet vårt handler ikke bare om at de rike i nord skal bistå de andre. En kvinne som blir voldtatt i Oslo og opplever at politi og rettsvesen ikke tar henne på alvor, opplever de samme krenkelsene som en kvinne som blir voldtatt i Sudan, sier Egenæs.

— Det er heller ikke lengre siden en 2001 at norske myndigheter forsøkte å innføre det jeg vil kalle en brutal antiterrorlov, legger han til.

Det er Amnestys gruppe ved Universitetet i Bergen som har innstiftet og står bak Menneskerettighetsuken, som nå også har fått sine avleggere i andre byer. I år går arrangementet av stabelen for tredje gang på rad

De rundt 80 medlemmene er organisert i undergrupper som konsentrerer seg om hver sine tema og kontingenter. Særlig Latin-Amerika har en fremtredende plass.

- Angår alle

På programmet i dagene fremover skal det også handle om Russland, Kina og Burma.

Byråd for helse og omsorg, Trude Drevland, skal snakke om Bergen kommunes handlingsplan mot vold mot kvinner og barn. Det skal handle om diskriminering av funksjonshemmede, barnesoldater og tortur. Og det skal vises dokumentarfilm fra Carandiru-fengselet i Brasil som ble massakrert for 15 år siden.

— Menneskerettighetsarbeid blir gjerne sett på som noe litt intellektuelt, noe som ikke angår alle. Men man trenger ikke hovedfag. Dette handler om mer enn politiske taler, sier Egenæs.

CONTAINERUTSTILLING: Praktiske containere fungerer som utstillingslokaler på Festplassen. Dystre fakta om menneskerettighetssituasjonen i verden preger budskapet.