Fakultet for arkitektur og billedkunst ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har pepperkakebaking på pensum.

Trøndersk tradisjon

«I Trondheim noterer vi med bekymring at dere, våre venner i vest, har manko på pepperkakebygg etter helgens premature husknusing», skriver studentene i en pressemelding.

Som et tegn på vennskap, ønsker nå de trønderske arkitektspirene å donere vinnerbidraget av den årlige pepperkakehusbakekonkurransen ved NTNU til Bergen.

«Kanskje kan det også bli en årviss tradisjon, som julegranen Trondheims ordfører sender til Hamburg i disse dager», foreslår studentene.

Studentene legger blant annet vekt på valg av pynt, og tar pepperkakearkitektur meget alvorlig. Pepperkakebygging er kommet inn som obligatorisk øvelse med innlevering i arkitektutdanningen.

— Trønderne trår til

  • Det er jo helt fantastisk. Trønderne trår til, sier Steinar Kristoffersen, daglig leder i Bergen Sentrum.

En palle med seigmenn er nemlig også på vei fra Trondheim til Bergen fra Nidar.

— Det har vært køer utenfor og full fart. Bare vi snur oss, kommer det nye hus. Det er sikkert over 700 pepperkakehus som er på plass nå, sier Kristoffersen.

Selv har han knapt hatt tid til annet enn å snakke med media.

— I morgen skal jeg intervjues av en radiostasjon på Kanariøyene. Tidligere i dag var det dansk radio. Interessen er enorm, sier han.

Derfor går det inn på folk

I Stavanger sitter meteorolog og Storm-grunder Siri Kalvig. Hun forklarer engasjementet med at pepperkakebyen står for alt vi forbinder med juleglede.

— Når noen ødelegger det, så har det stor symbolverdi. I tillegg så er det et overtramp i forhold til barna og alt det de har laget. Jeg synes det er riktig at folk reagerer, og tror reaksjonen hadde vært lik for siddiser også, sier Kalvig.

Hun var i Bergen sammen med barna i helgen, og kikket såvidt inn i pepperkakebyen. Køen var for lang til at de gikk inn. Kalvig sier hun ble sjokkert da hun hørte om ødeleggelsene.

Hun tror de som står bak er «ytterst ulykkelige», med egne, dårlige minner fra julen.

— Det må være noen som er frarøvet julegleder da de selv var små. Det må jo være noe alvorlig galt med dem, mener Siri Kalvig.

Her kan du se våre videoer fra Pepperkakebyen de tre siste årene.