Nedlesset med tabeller, statistikker og tunge fakta om Hordalands geografi, troppet fire ordførere fra Indre Hardanger opp i Helse— og omsorgsdepartementet.

Anført av Oddas John Opdal (H) snakket de varmt og lenge til makten om hvorfor Odda sjukehus bør få overgang fra Helse Fonna til Helse Bergen. Helse Vest avgjør saken 10. april.

— Vi er optimister, sa Opdal etter møtet med statssekretær Robin Koss (Ap).

Sammen med kollegene fra Jondal, Eidfjord og Ullensvang hadde han argumentert en god time med Jonas Gahr Støres nærmeste politiske medarbeider. Håpet er at departementet og Helse Vest skal snakke seg sammen før det avgjørende møtet i april, slik at den beslutningen som fattes da blir om­forent.

- Vi er hordalendinger

Ellers er det helseministeren i siste instans som tar den endelige beslutningen om hvor grensene skal gå mellom helseforetakene.

— Vi er hordalendinger, vår hovedstad er Bergen, det er der vi føler at vi hører til. Det er NRK Hordaland vi hører på. Så enkelt er det i grunnen, sier John Opdal.

Hans kolleger legger til at de også heier på Brann. Men far til den tidligere Brann-keeperen er ikke helt sikker på det, sier han med et lite smil.

Da den nye helsereformen kom i 2001 havnet Odda sjukehus i Helse Fonna, som styres fra Haugesund. Voss sykehus kom under Helse Bergen. På de 12 årene har kommunikasjon­ene endret seg betydelig, snart åpner Hardangerbrua og i høst sto Jonsdalstunnelen ferdig.

— I dag kan du kjøre fra Odda til Bystasjonen i Bergen på to timer og 20 minutter. Skal du ta buss fra Odda til Haugesund kan du regne med over seks timer, inkludert to bytter.

- Alle veier går til Bergen

Delegasjonen viste også frem et kart fra Vegvesenet, som viser hvor ofte og hvor tett det har gått ras og skred i Indre Hardanger. Flere ganger har også veien mellom Odda og Haugesund vært sperret av ras.

— Da fikk vi beskjed fra Helse Fonnas ledelse at vi kunne ta båt fra Odda til Haugesund. Det sier litt om hvilken uforstand vi står overfor, sier Venstre-politiker i Odda, Anne Marit Buer.

Hun er selv sykepleier på Odda sjukehus, og deltok i ordførerens følge til departementet.

— Sykehuset vårt er halvert i de årene vi har ligget under Helse Fonna, fortsetter Buer. Hun har vært en aktiv forkjemper for fødeavdelingen, som er tapt. Det samme er flere kirurgiske avdelinger.

Steinar Jacobsen, kommune­overlege i Odda, fulgte også med Opdal til departementet.

— 100 prosent av legene i Hardanger støtter vårt krav om å komme til Helse Bergen. Og det er ikke ofte alle leger er så samstemte i en sak, sier Jacobsen.