Nybygget krummer kobberrygg mot den støyende trafikkmaskinen ved Nygårdstangen. Foretrekker i stedet å skue utover Store Lungegårdsvannet, med et kneisende Ulriken i det fjerne.

Se BTVs reportasje!

— Dette er uten tvil Europas aller fineste brannbygg. Driftssjef Svein Drotningsvik retter litt på hjelmen, smiler storfornøyd mens han rusler gjennom sitt fremtidige arbeidslandskap. Ennå gjenstår finpussen før brannvesenet kan flytte inn, trolig rundt sankthans.

Mye lys og mye varme

Den gamle hovedbrannstasjonen, der driftssjefen i dag har sitt virke, ble bygd på Rådstuplass i 1888, med hestestall og det hele. Det har vært snakk om ny brannstasjon i sentrum siden 1916.

— Jeg er glad for at vi nå ser enden på den diskusjonen. Her får vi bra med plass, men ikke mer enn vi trenger. Enkelte synes kanskje at vi har fått det for fint, med både utsikt, kobberplater og oljet eikeparkett på gulvet. Men i det lange løp er dette bestandige råvarer som er ment å vare - lenge, sier Drotningsvik.

Og fint er det blitt. Langs hele byggets bakside, den som vender ut mot spaghettikrysset, ligger de tekniske rommene - med lufteanlegg, datautstyr, alarminnretninger osv. Mens åpne landskaper, stillerom, møterom i glass og høye vinduer ut mot vannet gjør arbeidsplassene lyse, trafikkstøyfrie og egnet for tett samarbeid.

Tilnærmet fritt fall

I byggets sørlige tredjeetasje finner vi alarmsentralen: Fire enmannsbetjente alarmpulter, med imponerende fem dataskjermer hver. Like bak ligger et opphøyet og glassveggskjermet område, der kommando- og kriseteam skal sitte og koordinere ved større ulykker.

I annenetasjen ligger små enkeltsoverom på rekke og rad (fire skift pr. rom), ved siden av et stort rom avsatt til garderobeskap for uniformer og annet utstyr. Innenfor der igjen ligger flere dusjområder og en badstu. Og ute i gangen går den berømte glidestangen ned til garasjeområdet, ti meter med tilnærmet fritt fall - ikke for pyser.

I fyr og flamme

Gymnastikksalen i førsteetasjen er stor og luftig, med innsyn fra forbipasserende biler på vei til Åsane.

— Mannskapene er faktisk pålagt å trene minst halvannen time hver dag. Så dette fortjener de, sier Drotningsvik og viser vei videre - gjennom blivende kontorlandskaper og en skokk polske bygningsarbeidere.

— På dagtid vil det være rundt nitti mennesker på jobb her, mens det kvelds- og nattetid selvsagt er noe mindre bemannet. Brann- og ambulansemannskaper, kontorpersonale, brannforebyggende avdeling, feiervesen - alle skal vi under samme tak. Vel tyve små og store kjøretøyer blir der også plass til i det flotte garasjeanlegget. Åh, jeg gleder meg virkelig til å flytte hit, sier driftssjef Svein Drotningsvik. Bokstavelig talt i fyr og flamme ...

Rune Sævig
Rune Sævig
Rune Sævig
Rune Sævig