«Gi meg 30.000, eller jeg tar opp revolveren og skyter deg på flekken. Alvor!»

Det var ordene på lappen 38-åringen leverte til den kvinnelige ansatte ved hovedpostkontoret i Bergen onsdag formiddag.

«Våpen» var pekefinger

Kvinnen har forklart til politiet at hun først trodde det dreide seg om en spøk, men at hun ikke torde å ta noen sjanser. Dermed fikk mannen pengene, selv om det eneste han viftet med i lommen var pekefingeren.

38-åringens hukommelse er fullstendig blank for hele formiddagen, bortsett fra at han på morgenkvisten satt i en leilighet i søndre bydel og hev innpå øl og brennevin.

Mannen hadde om lag halvparten av ransutbyttet på seg da politiet tok ham hjemme hos søsteren på Lindås onsdag kveld. Ytterligere 10.000 kroner var satt inn på mannens bankkonto. Resten av pengene kan han ikke gjøre rede for.

I går ble mannen i Bergen tingrett varetektsfengslet for inntil fire uker, på grunn av fare for gjentakelse.

Overfor politiet har 38-åringen påstått at han i lang tid har hørt stemmer i hodet, som sjikanerer ham på det groveste. Derfor har han innstendig bedt om å få psykiatrisk behandling, fordi han tror at han er blitt psykotisk igjen.

Skal vurderes av psykiater

Rettspsykiatere har tidligere konkludert med at 38-åringen er psykotisk og kronisk alkoholiker. Forsvareren hans, advokat Arne Grünert, fikk derfor tingrettens medhold i at politiet må få mannen vurdert av psykiater så fort som overhodet mulig.

Den avgjørelsen hadde 38-åringen stor sans for.

— Takk skal du ha, dommer, utbrøt han umiddelbart etter at rettsmøtet var hevet.

— Vi er veldig godt fornøyd med at retten har tatt våre merknader om mannens psykiske helse til følge. Spørsmålet nå er hvorvidt det blir fulgt opp av politiet, sier 38-åringens forsvarer, advokat Arne Grünert, til Bergens Tidende.

Fengslingsavgjørelsen var ellers helt i tråd med påstanden fra aktor, politiadvokat Steinar Andersen.

38-åringen er tidligere straffedømt for ran og promillekjøring. For to år siden ble han frifunnet for en rekke forhold, blant annet legemsbeskadigelse, fordi han var psykotisk.

RAN: Væpnet politi ble satt inn i jakten på postraneren onsdag formiddag.
Martin Kristiansen