OLAV GORSETH

Det er først og fremst de private grønne som er rammet i Bergen.

Posten har ingen oversikt over antallet ødelagte private postkasser, men det var som vanlig kommet inn en rekke meldinger om skadeverk med fyrverkeri. De grønne postkassene må hver enkelt erstatte selv. Postbudene tar bare posten med tilbake.

— Vi har ansvaret for de røde og gule kassene. Og foreløpig kjenner vi bare til at to er sprengt. Det betyr at det er et «godt» år for oss. Vi en vant til at mellom 10 og 15 blir ødelagt ved hvert årsskifte. Det aller verste året var femti rødes sprengte kasser, sier informasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen.

— Vi anmelder konsekvent slikt skadeverk. De som driver med dette bør tenke over at det alltid kan være noen som ser dem, sier Slettemoen.

Posten har også et system for post som blir skadet eller er helt ødelagt.

— Vi prøver å finne mottakeradressen og sender med et følgebrev om hva som er skjedd. I verste fall kan sendingene være så ødelagt at vi må åpne posten for å prøve å finne ut av det. Dette er det veldig strenge regler for, og vi har egne folk som er godkjent for dette, forteller Slettemoen.

Hun forteller at Posten er på jakt etter eierne av et nøkkelknippe merket «Kvamsdal» som må ha ligget i postkassen som ble sprengt på Vindenes i Fana.

— Vi har klart å identifisere en del av det som lå i den kassen. Men flere brev er helt forkullet og umulig å finne ut av. Derfor ber vi om at de som har lagt post i denne kassen før nyttårsaften om å kontakte oss på telefon 810 00 710, sier Slettemoen.

HÆRVERK: Slik så postkassestativet utenfor Krohnengsgt 29 ut første nyttårsdag.

FOTO: OLAV GORSETH