RAGNHILD HOV

KARI PEDERSEN

RUNE NIELSEN (foto)

Går det slik eiendomsinvestorene Geir Hove og Tom Pedersen vil, kan det allerede til Sankthans være mulig å ta en øl,. spise middag og holde selskap på toppen av det gamle Hovedpostkontoret.

Etter planen skal Posthuset gjenåpnes som kjøpesenter og restauranthus i juni. På taket er forberedelsene i disse dager i gang for åpning av byens største uteservering.

I alt er det planlagt fire restauranter med til sammen over 1000 sitteplasser i det nyombygde posthuset. Dermed vil Xhibition fremstå som et av Bergens største restauranthus. Den planlagte uteserveringen på taket blir betraktelig større enn Losjehagen og uteserveringen på Flåten på Zakariasbryggen.

600 sitteplasser på taket

Uteserveringen, som også får navnet Xhibition, er planlagt med 600 sitteplasser og skal innredes på det ombygde taket.

Eierne har tenkt å utnytte taket som kombinert skøytebane og uteservering. Men i skjenkesøknaden til Bergen kommune blir det presisert at serveringen av øl, vin og brennevin blir stengt i de periodene av året da taket er islagt.

Gjestene skal komme opp til restaurantavdelingen gjennom en glassheis som går på utsiden av kjøpesenteret.

På taket blir det også plass til en scene. I skjenkesøknaden skriver eierne at foruten å tilby kultur og underholdning, skal scenen også være utstyrt med storskjermer. Det gir muligheter for direkte overføring av fotballkamper og store sportsarrangementer.

I praksis vil hele taket av kjøpesenteret bli omgjort til restaurant med kombinert skøytebane og uteservering. I midten er det laget et atrium. Men ingen skal være redd for å falle ned i atriet. Det skal dekkes med et tak av uknuselig glass.

I det som tidligere var postmesterens leilighet blir det selskapsavdeling med servering innendørs og utendørs.

Italiensk på gateplan

Nedover i huset blir det flere restauranter. I tredje etasje kommer en kafé med 300 sitteplasser og familieprofil. Den fjerde og minste restauranten åpner i første etasje. Der skal Café Italia ha 16 sitteplasser inne og 52 plasser utendørs.

Etter å ha spist og drukket på toppen, får handlesenterets kunder mulighet til å ha handle billigmat i kjelleren. Der rykker nemlig Rema 1000 inn med ny forretning. Matvarekjeden skal ha sikret seg 1000 kvadratmeter til den nye forretningen, som blir Rema 1000s største i sentrum. Forretningen åpner 10 juni. Kjelleretasjen skal også romme en leketøysforretning.

Milliardinvestering

Xhibition blir det største kjøpesenteret i Bergen sentrum, med totalt 60 butikker. Her kommer bank, post, frisører, helsekost, jernvarer, reisebyrå og klesbutikkene som kjøpesentre flest er fulle av.

Investor Tom Pedersen er foreløpig tilbakeholden med å liste opp leietakere, men sier til Bergens Tidende at hele butikkarealet er utleid.

— Det er helt fullt. Jeg har venteliste av folk som vil inn her, sier Pedersen.

Ifølge Dagens Næringsliv har duoen Pedersen og Geir Hove investert en milliard kroner i Hovedpostgården. Bygget kjøpte de for 167 millioner kroner.

GØY PÅ TAKET: På det flate posthustaket planlegges både isbane og uteservering med plass til 600.
RUNE NIELSEN