Ana Rita Antonio (23) fra Madeira og Andreia Rodrigues Nobrega (29) fra Lisboa gikk i samme klasse på Kunstakademiet hjemme i Portugal. Men da fine art-studiene var vel overstått, syntes de to det var på tide å leve livet litt. Å se seg litt om i verden før de slo seg til ro.

Andreia har bodd både i Amsterdam og London. Vel hjemme igjen fortalte hun klassevenninnen om reisene sine. De bestemte seg for å prøve lykken i Norge. Og for en måned siden satte de føttene på bergensk jord for aller første gang.

Vanskelig å få jobb

De leide seg et krypinn i Hermann Foss gate. Og det gikk ikke mange dagene før de fant veien til Bergen Internasjonale Kultursenger (BIKS) i Eldoradogården.

— Vi var på leit etter arbeid. Og forvillet oss inn på BIKS, der vi ble møtt med åpne armer. De har vært kjempegreie med oss, smiler de to.

Ungdomskonsulent og prosjektutvikler Adrian Mitchell fra BIKS forteller:

— Ana Rita og Andreia fikk tilbud om å drive bokkafeen. Og lot seg ikke be to ganger. De fikk frie tøyler, brettet opp ermene og satte i gang. Se, så fint det er blitt, sier han og slår ut med armene.

Jobbet døgnet rundt

Og det er ikke lite de to unge damene har fått gjort på fjorten dager. Les bare:

Lokalene er ryddet og vasket, forhistorisk lakserøde og spygrønne vegger og dører er malt i lekre farger, ny serveringsdisk og nytt anretningsbord er snekret av de to, bøkene i biblioteket er katalogisert etter språk og ryddet på plass, leselamper er satt ut, bordene har fått koselige stearinlys med nystrøkne duker på - og alt på menyen er hjemmelaget av de to kunstvenninnene.

På veggen over anretningen har de hengt opp fem klokker, som viser tiden i henholdsvis Bergen, Tuvalu, Mongolia, Surinam og Papua Ny-Guinea.

— Det er jo et internasjonalt miljø her. Da er det naturlig å kunne vite hva klokken er både her og der, flirer Ana Rita.

Matkunstnere

— Vi serverer sandwich og påsmurte rundstykker, frisk frukt, vegetarmat, chili og våre egne paier - salte eller søte, med fisk, kjøtt, grønnsaker eller frukt - pluss kaffe, te, brus og sitronvann. Og det er billig her, sier Andreia.

Vi kjøper et stort stykke av Andreias broccolipai. Kun tolv kroner. Den smaker aldeles nyyydelig, og går til Andreias store glede ned i hurtigtogsfart.

— Jeg har enda flere oppskrifter på lur, sier hun ivrig.

Ved ett av bordene sitter studentvenninnene Charlotte Myrbråten og Cecilie Nergård:

— Vi har spist sjømat- og broccolipai. Det var virkelig kjempegodt. Og veldig billig. Ja, her kommer vi nok til å gå flere ganger, smiler de fornøyd.

Trenger flere bøker og spill

De portugisiske sjarmtrollene ivrer for at folk skal komme til bokkafeen - både for å nyte et godt måltid mat til en billig penge, og for å slappe av med en god bok eller et brettspill. Foreløpig har de satt åpningstiden fra klokken 12 til 18, alle hverdager.

— Så får vi se når på dagen folk kommer, og innrette åpningstiden deretter, forteller de to samstemt.

I bokkafébiblioteket finnes bøker både på bengalsk, vietnamesisk, gresk, arabisk, engelsk, tysk, hollandsk, spansk, portugisisk, urdu og norsk. Og brettspillene Mastermind og sjakk.

— Men vi skulle gjerne hatt både flere bøker og flere brettspill. Er det noen som har slikt å gi til bokkafeen, blir vi veldig glade, sier de to venninnene optimistisk.

ARBEIDSMAUR: Portugisiske Andreia Rodrigues Nobrega (29) (til venstre) og Ana Rita Antonio (23) håper så mange som mulig kommer til bokkafeen deres på BIKS. Her har de tatt seg en pust på lysbildebenken, der du gjennom et stort veggspeil rett imot kan nyte synet av både deg selv og lysbildet på veggen bak.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ