I annen etasje i kommunehuset i Ulvik sentrum bor syv mennesker, alle eldre eller bevegelseshemmet. Tre av dem er avhengige av gåstol, de øvrige er dårlige til bens. Bygget har heis. Problemet er bare at når de kommuneansatte går for dagen, vanligvis ved 15-tiden, blir heisen stengt og låst. Og i helgene er portforbudet totalt. Fra kl. 1500 fredag ettermiddag og til kl. 0730 mandag morgen er i realiteten beboerne innestengt. Den eneste atkomstmuligheten til leilighetene er via en bratt trapp på baksiden av huset.

Som et fengsel

– Det er nesten som å sitte i fengsel, sier Astrid Hjortland (78). Selv er hun såpass førlig at hun foreløpig klarer å ta seg frem seg uten rullator, men det er bare et spørsmål om tid, for beina blir ikke bedre med årene.

Hun kan ikke skjønne at det skal være så vanskelig for kommunen å ordne opp i denne saken.

– Det er jo bare snakk om å gi oss en nøkkel hver, slik at vi kan kjøre heisen selv når vi har behov for det, sier hun.

Frykter vinteren

Ekteparet Rikol Espelid (77) og Sigrid Espelid (77) i leiligheten ved siden av, er skjønt enige. De frykter vinteren. Begge er dårlige til bens, og avhengig av at heisen fungerer.

– Nå begynner det å bli glatt i trappen. Vi frykter at det skal gå helt galt, og vi blir ikke akkurat sprekere med årene, sier de.

De må passe på klokken hele tiden. Handling må unnagjøres før heisen stenges. Å komme til stengte heisdører nedlesset med handleposer, er krise.

– I helgene er vi så å si innelåst. Det er vanskelig eller umulig å komme seg ut på tur eller besøke noen, sier Rikol Espelid.

Knust hofte

En av beboerne ligger på sykehus med knust hofte etter at hun prøvde å forsere trappen med gåstolen sin.

– Det kan fort bli flere slike ulykker, hvis ikke noe blir gjort, mener ekteparet Espelid.

De flyttet inn for åtte år siden, og har stort sett levd med heisproblemet i alle disse årene.

Ulvik-folk er et tålmodig folkeferd. De har bedt om å få problemet løst i år etter år. Kommunens tekniske avdeling og administrative avdeling holder til i samme bygning, og ser problemene hver eneste dag. Likevel har det vært umulig å finne frem til en ordning

Protestbrev

Nå er grensen nådd. Beboerne gjør opprør. I et brev til kommunen som samtlige syv beboerne har skrevet under på, stilles det krav om at noe blir gjort.

Senior-opprørerne har sikret seg støtte fra kommunelegen i Ulvik, Unni Solem Bilsbak.

I et brev til kommunen skriver hun at det ikke er holdbart at beboerne er avskåret fra å bruke heisen. Hun bekrefter at flere av dem som bor i aldersboligene har dårlig helse og er avhengige av hjelpemidler for å ta seg frem. For noen av dem vil det ikke være mulig å komme seg ned trappen. Det betyr at de er isolert på kveldstid og i helgene.

.

FARLIG TRAPP: Det er med hjertet i halsen Astrid Hjortland, Rikol Espelid og Sigrid Espelid forserer denne trappen. En av deres medbeboere falt og knuste hoften da hun prøvde å komme seg ned her med gåstol.
Sævig Rune
INNESTENGT: Ekteparet Sigrid (77) og Rikol (77) Espelid har ikke lang vei ned til bakken fra altanen sin, men om kveldene og i helgene er de likevel i praksis isolert i leiligheten sin
Sævig Rune