(foto)

— Hun var planlagt til sommeren. Så langt det er mulig å planlegge slikt, forteller en lykkelig, nybakt far.

Hans er student ved Norges Handelshøyskole. Familien har dermed seks uker før far må sette seg tilbake på studiebenken.

— Vi ville gjerne ha maksimalt med tid sammen nå i starten, forklarer Ragnhild.

Vikarhjelp fra Danmark

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at juli er den måneden det blir født flest barn. Det gjelder både for Hordaland fylke og på landsbasis. I fjor kom 5210 norske barn til verden i juli, 535 av disse så dagens lys i Hordaland. Det var henholdsvis 214 og 15 flere enn den nest travleste måneden. Tallene for 2003 og 2002 viser samme trend.

— Juli er vanligvis travelt. Derfor blir ferieavviklingen en kjempeutfordring for oss. Mens andre avdelinger ofte har mindre aktivitet om sommeren, har vi mer, sier klinikksjef Britt Eide.

Kvinneklinikken får også flere henvendelser på grunn av ferie hos fastlegene og kommunehelsetjenesten.

— Selv om det til tider er mye å gjøre nå, har vi plass til alle. Tilbudet er ikke dårligere enn ellers i året, lover Eide.

Hun har tatt inn vikarer fra Danmark for å klare sommertrøkket. Ti jordmødre og to, tre leger fra nabolandet befinner seg til enhver tid på Kvinneklinikken sommeren gjennom, i tillegg til de fast ansatte.

Sist helg var aktiviteten ekstra høy. Da ble hele 47 barn født på klinikken, og blant dem var det fem tvillingpar og seks barn som kom med rumpen først. Foreløpig ligger det imidlertid ikke an til en babyboom i Bergen for juli måned. Frem til klokken 12 i går var det født 18 færre barn sammenliknet med samme periode i fjor.

— Dette har nok jevnet seg ut når måneden er omme, tror Eide.

Enklere om sommeren

Vesle Sunniva kom til verden i femtiden mandag morgen. Foreldrene merket at det hadde vært en liten boom i helgen. Ragnhild måtte ligge et par timer på gangen før familien fikk rom, men hun klager ikke.

— Vi kan bare skryte. Alle her har gjort sitt ytterste for oss.

Nå gleder paret seg til å ta de første trilleturene.

— Jeg synes det er deilig at vi kan begynne å gå tur om sommeren og slipper å tenke for mye på tjukke klær nå i starten. Det er litt enklere, sier Ragnhild.

— Dessuten er det jo en stor fordel at vi kommer med i første opptaket til barnehagene, legger hun til.

Noen mener at sommerbarna er uheldige fordi ingen er hjemme når de skal feire bursdag. Ragnhild og Hans har derimot møtt mange fornøyde sommerbursdagsbarn og vet hvordan problemet skal løses.

— Tre bursdagsselskaper. Et med klassen før skoleavslutningen, et på selve dagen og enda et når alle besteforeldre, onkler og tanter, kusiner og fettere er tilbake fra ferie. Da blir det ekstra gøy å fylle år om sommeren, sier de nybakte foreldrene.