I 16-tiden søndag ettermiddag var det så mange biler på kaien i Jondal at ikke alle kom seg med fergen. Klokken 17.05 var hele oppstillingsplassen full, og det står biler i kø langs veien.

— Tunnelen benyttes som et nytt øst-vest-samband, særlig for fritidstrafikk fra bergensområdet, sier Arent Kragh.

Nærmere tusen personer møtte opp da Jondalstunnelen ble åpnet for en drøy måned siden. Tunnelen er vel en mil lang og har kostet 850 millioner kroner.

Og den har allerede rukket å bli populær. Septembertellingen viser at over 10.000 kjøretøy passerte Jondalstunnelen sist måned, noe som gir et døgnsnitt på snaue 450 kjøretøy.

— Veldig lovende, seier John Skogseth i Jondalstunnelen AS til vegvesen.no.

— Selv om vi må ta høyde for at det er litt trafikk nå nysgjerrige nå i starten, så ligger dette høyt til å være utenom sesongen.

Nytt øst-vest-samband

Det er mange som nå kan juble over kortere reisetid. Den nye bompengeveien har gitt bilistene et nytt veinett fra Jondal mot Kvinnherad i sør og videre mot Odda, og gir en ny trasé mellom Odda og Bergen.

Tunnelen har mer enn halvert reiseavstanden mellom Jondal og Odda.

— Vi er veldig glade for den nye tunnelen. Tunnelen fører oss mye nærmere Odda og Sunnhordland, og gjør oss til en del av et større bo- og arbeidsmarked, sier Jondal-ordførar Jon Larsgard (Sp).

Tallene viser at det er helgetrafikken - fredag og søndag - som topper statistikken.

John-Olav Digranes (54) frå Odda skal kjøre to gangar daglig gjennom den nye tunnelen.

— Vi flyttar til Jondal og kommer oss på jobb i Odda på halvtimen - tre ganger raskere enn om vi skulle kjørt gamleveien, sa Digranes til BT på åpningsdagen.

Rekordvekst på fergen

Kommunikasjonsrådgiver i Nor PR, Arent Kragh, sier til bt.no at tunnelen har hatt en merkbar effekt på fergetrafikken mellom Jondal og Tørrvikbygd.

— Tunnelen benyttes som et nytt øst-vest-samband, særlig for fritidstrafikk fra bergensområdet, sier Kragh.

Han forteller om en rekordartet vekst på strekningen: Sammenlignet med september i fjor, har antall passasjerer på strekningen økt med over 50 prosent. Flest passasjerer er det fra Tørrvikbygd til Jondal på fredager, og omvendt på søndager.

— Dette tilsier at fritidstrafikk fra bergensområdet allerede har oppdaget og tatt i bruk Jondalstunnelen når de skal på hytten eller østover for andre besøk, sier Kragh.

Om trafikkøkningen blir varig, mener Norled at økt kapasitet på fergesambandet blir nødvendig.

ÅPNINGSDAGEN: Politikere på rekke i tunnelåpningen, fra v. fylkesordfører Tom-Chr. Nilsen, Jondal-ordfører Jon Larsgard, Odda-ordfører John Opdal, statsminister Jens Stoltenberg, ordførar Synnøve Solbakken i Kvinnherad og Kvam-ordfører Asbjørn Tolo.
Fred Ivar Utsi Klemetsen