— Ingen grunn til å utsette avreisen, ler den joviale pastoren.

— Og når jeg nå reiser fra Bergen så er det helt og holdent min egen avgjørelse. Det gjelder å flytte på seg mens leken er god, sier den 62 år gamle nederlenderen. Han føler at han mye ugjort i kirkens tjeneste.

Han har ledet menigheten i Bergen i til sammen 21 år i to runder. Siste etappe begynte i 1994. St. Paul menighet teller innpå 5000 sjeler og favner både Hordaland, Bergen og Sogn og Fjordane. Da Beckers kom til menigheten første gang i 1970 hadde den 700 medlemmer.

Trengselstid

Denne søndagen fikk menigheten slippe inn igjen i en kirke så nyoppusset at det luktet fersk maling. Kirken har vært stengt i fire måneder. Dobbeltmarkeringen samlet så mange mennesker av alle nasjonaliteter at det var trengsel helt ut på kirketrappen.

Etter messen takket menigheten pastoren med applaus, og etterpå var det kirkekaffe i gymsalen på St. Paul skole. Feststunden understreket hvor internasjonal denne menigheten er. Her duftet det sterkt av orientalske delikatesser.

Den nye soknepresten

I vrimmelen og surret av mangfoldige tungemål sto han som skal ta over som sokneprest - Dom Alois Brodersen fra Augustinerkorherrene. Han vil ha med seg kapellan Dom Clemens Suarez Galban.

Den nye soknepresten har vært i Bergen før. Han studerte medisin her i fire år. Både han og kapellanen kommer fra Klosterneuburg ved Wien.

— Det blir en utfordring å ta over etter pastor Beckers. Dette er en ung menighet, den var atskillig mer satt den jeg forlot i Wien, sier soknepresten.

Skytshelgener kommer

Restaureringen av den katolske kirke i Nygårdsgaten i Bergen er ikke helt ferdig utvendig. Det samles nå inn penger til to statuer som skal stå på hver sin side av hoveddøren. Den ene er av menighetens skytshelgen St. Paul og den andre av Vestlandets skytshelgen - St. Sunniva. Innsamlingen ble satt i gang til pastor Beckers 60 årsdag.

FARVEL: Pastor Michel Beckers henger av seg kappen for siste gang i Bergen. Han har tjent byens katolske menighet i til sammen 21 år.<br/>Foto: ODDLEIV APNESETH