Av PÅL ANDREAS MÆLAND

Så mange ønsker nemlig å ta førsteårsstudiet i psykologi, at Universitetet i Bergen måtte flytte forelesningene til kinoen. Ingen av de ledige auditoriene var store nok.

Derfor kan de 500 studentene som møter til onsdagsforelesning benke seg i myke kinostoler, og hamstre inn et uvanlig godt utvalg av smågodt. Det hender at pop-corn-lukten brer seg i salen, selv på tidlig formiddag.

Myke seter

— Det fungerer helt greit. Man venner seg til å sitte i en kinosal, sier Gun-hild Brandt, en av studentene.

— Det største problemet er at setene ikke har bord. Vi må sitte og notere med blokken i fanget, supplerer May-Tone Eikum.

Hun står i snopekø før «forestilling», men nøyer seg med kaffe.

— Setene er nesten litt for myke. Hvis vi har forelesning tidlig om morgenen, er det mange som sovner, påpeker Mathias Grønvoll.

Knitring og emosjoner

På podiet gjør professor Håkan Sundberg seg klar til to timers forelesning om «Hjärnans emotioner».

— Det går helt greit å forelese i en kino, men jeg ville foretrukket et vanlig auditorium. Her må jeg sette opp og rigge ned alt teknisk utstyr selv, sier han.

Noen ganger utnytter han kinolerretet til å vise dvd-er som eksemplifiserer fo-relesningstemaene.

— Du er ikke plaget av knitring fra sjokoladepapir og slurping av brus, da?

— Det hender, men stort sett er studentene flinke. Så lenge de ikke sitter og leser avisen, så må man være fornøyd.

Populært fag

De tre studentene vet ikke helt hvorfor psykologi er blitt så populært. Sikkert er det at ikke alle 500 vil bli psykologer.

— Mange tar det for å samle poeng, og så er det et fag som kan brukes til mye, sier Gunhild.

Selv har hun tenkt å gå videre med økonomistudier. Psykologi kan være kjekt å ha hvis hun for eksempel havner i en lederstilling.

Kun 36 studenter får gå videre på embetsstudiet hvert halvår. Eenkelte går opp igjen førsteåret tre ganger for å få nok A-er. Resultatet er at en større andel psykologistudenter enn andre studenter sier at motivasjonen er å «bli blant de beste».

NB! Psykologi ved UiB er ikke med i årets Studmagundersøkelse fordi det ikke var mulig å gjennomføre intervju med studentene.

Tor Høvik