Harald Solheim (58) har slåss i årevis for retten til å selge pølser fra bensinstasjonen Solheim Autoservice.

Ansatte får fest

— Seieren har ikke gått helt opp for meg ennå, men jeg er selvsagt lettet og glad. Nå håper jeg vi er ferdig med dette pølsevevet, sier Harald Solheim til bt.no.

— Så nå blir det pølsefest?

— Først må vi se om motparten anker dommen. Når bølgene har lagt seg, så skal det bli en fest for de ansatte på bensinstasjonen. I kveld kommer jeg til å roe ned med en dobbel whisky.

Tapte første runde

Bakgrunnen for striden er at tomten til stasjonen ble kjøpt fra veikroen Bjørkheim Gjestetun. I kontrakten het det at stasjonen ikke skulle selge «matvarer, varmretter o.l. som er i konkurranse med veikroen.»

I 2002 dømte Midhordland tingrett Solheim Autoservice AS til å betale 600.000 kroner i erstatning, og Gjestetunets saksomkostninger på 50.000. Pølsesalget måtte opphøre, men har fortsatt i påvente av ankesaken.

Kundene gratulerer

Gulating lagmannsrett har snudd opp ned på alt dette. Den ferske dommen slår fast at Bjørkheim Gjestetun ikke har enerett på salg av mat på de to arealene.

Bjørkheim Gjestetun må også betale alle saksomkostninger, totalt om lag 300.000 kroner.

Da bt.no snakket med Solheim ved 12.15-tiden i dag hadde han visst om seieren i en time. I løpet av denne tiden hadde det strømmet på med gratulasjoner fra kunder som stakk innom.

Håper naboen klarer seg

— Det har vært en tung prosess. Nabostrider er ikke noe man koser seg over. Jeg tapte første runde i retten. Naboen føler nok det samme i dag som jeg gjorde den gang. Jeg føler også behov for å si at jeg ikke ønsker Gjestetun nedenom og hjem. Tvert imot så håper jeg at bedriften vil klare seg. Sannheten er nemlig at vi drar kunder til hverandre, sier Solheim.

Pølseselgeren i Samnanger takker faktisk naboen for at de dro i gang den lange og tunge prosessen i retten:

— Salget økte med 40 prosent etter at striden ble kjent. Mange sier de vil kjøpe en sympatipølse, sier Solheim, som selger flest baconpølser.

Hurtig mat til sultne bilister er millionbutikk på Bjørkheim ved riksveg 7 i Samnanger. Begge parter har tidligere uttalt at tap i lagmannsretten betyr kroken på døren for deres bedrift.