— Dette er ukjent for oss. Slikt skal ikke forekomme. Ansatte i denne etaten har ikke lov til å motta begunstigelser eller gaver som følge av de er politifolk. Denne regelen er krystallklar, sier informasjonssjef Trygve Hillestad.

Han varsler at han vil ta saken opp med ledelsen i Hordaland politidistrikt.

Redusert pris

Politimennenes leierabatt ble kjent under en rettssak i Bergen tingrett denne uken. En erfaren betjent var beskyldt for å ha benyttet sin stilling til å skaffe seg opplysninger om sin tidligere samboers bil. Han skal ha ringt til Bilhuset Kråkenes og spurt hvor mye eksen betalte for sin leiebil.

— Jeg fryktet at hun fortsatt ga seg ut for å være min samboer, og på denne måten oppnådde en gunstigere pris. Vi i politiet får nemlig rabatt selv om bilene skal brukes privat, sa politimannen i retten.

Han innrømmet at han hadde skaffet seg billig leiebil fordi han gjennom jobben hadde mye kontakt med Bilhuset Kråkenes.

— Det foreligger ingen formell avtale om noe slikt, men det er riktig at politiet i flere år har leid biler hos Bilhuset Kråkenes til tjenesteoppdrag, sier Hillestad.

Kamp mot narkotika

Disponent Alf Lundgren ved Bilhuset Kråkenes bekrefter at flere politifolk har fått rabatt på leiebiler.

— Politiet er en god kunde. Det er naturlig at vi gir dem en hyggelig pris. Når politimennene trenger en bil til privat bruk, gir vi dem samme pris som om de skulle hatt bilen i tjenesten, sier Lundgren.

— Hvorfor det?

— Nei, vi kjenner de jo ganske godt etter hvert. Disse gutta jobber knallhardt for å få narkotikaen vekk fra gaten. Vi synes det er greit å gi dem litt støtte. Det har vi gjort lenge. I alle fall i ti år.

Politimennene har ifølge Lundgren fått et avslag på nærmere 600 kroner i måneden. Ordinær månedsleie på en standard leiebil er 6200 kroner.

— Det er klart at prisene er gunstige for politifolk. La meg si det slik: Jeg ville blitt overrasket om de gikk til en av våre konkurrenter for å leie bil, sier disponenten.

Spanere spesielt

Nils-Terje Villanger har det daglige ansvaret for bilutleie ved Bilhuset Kråkenes. Han forteller at pågangen fra politifolk var større tidligere.

— De fleste har kjøpt seg egen bil. Nå er det vel en fem-seks stykker som benytter seg av tilbudet hvert år. De kommer i alle hovedsak fra etterretningsavsnittet. Det er de vi har best kontakt med.

— Hva skal de med bilene?

— Det varier selvfølgelig. Det kan være i forbindelse med ferier eller helgeturer.

— I Bergen tingrett kom det frem at også politibetjentens samboere fikk rabatt. Er det en del av avtalen?

— Nei, i utgangspunktet ikke. Slike forespørsler må vi vurdere litt nøyere, sier Villanger. Politiavdelingssjef Frank Førsund ved etterretningsavsnittet sier han er ukjent med at hans underordnede har fått rabatt hos Bilhuset Kråkenes.

— Jeg har aldri hørt noe slikt. Det er i alle tilfeller helt uakseptabelt, sier Førsund.