— Statsminister Bondevik - det smaker ikke så verst.

På sin 50-årsdag ble Kjell Magne Bondevik egentlig utnevnt som Norges statsminister, av rivalen Carl I. Hagen. Vi var midt i valgkampen, Thorbjørn Jagland (Ap) hadde stilt krav om 36,9 prosent, ellers gikk han av.

En drøy uke senere gjorde han det. Kjell Magne Bondevik ble statsminister.

I dag fyller han 60 år.

Drøm ble virkelighet

Hans aller største dag var nok fredag den 17. oktober samme år. Da kom han ut på Slottsplassen med sin egen sentrumsregjering. En drøm var utvilsomt blitt til virkelighet. Ingen har noensinne tvilt på at Kjell Magne alltid har drømt om å bli statsminister.

Til sammen har han vært det i nesten seks og et halvt år.

Få har vel gått bedre forberedt til jobben som regjeringssjef her i landet enn KMB. Ingen andre har gått så mange runder før han var i mål.

I sine 60 år har han vært medlem i Kristelig Folkeparti i 42! Alt i 1970 ble han formann i KrFU, og siden har han hatt alt som er av politiske posisjoner, bortsett fra stortingspresident. Nå er det for sent.

Han begynte som radikaler, med stor sympati for verdens frigjøringsbevegelser, han endte som krigsstatsminister, den første siden Johan Nygaardsvold (1935-45) som sendte norske soldater i krig. Først mot Serbia, senere i Afghanistan og i Irak.

Åpen

Men som prest og menneskevenn hadde han store problemer med å uttale de fire bokstavene K-R-I-G. Han prøvde lenge å bortforklare Norges deltakelse i de tre krigene med andre og mykere ord.

Han lyktes aldri med det.

Kjell Magne Bondevik var også den første toppolitiker og statsminister som ga psykiske lidelser et ansikt, og et navn. Etter knapt ett år i jobben som regjeringssjef måtte han ta en pause. «Depressiv reaksjon som følge av overbelastning,» var diagnosen som ble sendt ut fra Statsministerens kontor i august 1998. Det ble en snakkis. Nasjonalt og internasjonalt ble det stor oppmerksomhet om saken, de aller fleste møtte ham med forståelse og sympati.

Endelig tid for familien

Og han kom kraftig tilbake etter noen uker. Han kom også tilbake som statsminister, etter at sentrumsregjeringen ble kastet våren 2000. Selv om Bondevik 2-regjeringen heller ikke hadde flertall i Stortinget, satt den perioden ut, fra 2001 til 2005

Men så var det definitivt slutt på Kjell Magne Bondeviks politiske liv, vil vi tro. Han har nå engasjert seg i internasjonalt fredsarbeid, gjennom sitt eget fredssenter i Oslo.

Jubilanten har også fått mer tid til sin nære familie, ikke minst sin kjære og utholdende kone, Bjørg. Hun har ventet lenge.

JUBILANT: Kjell Magne Bondevik. ARKIVFOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX
CORNELIUS POPPE, SCANPIX