Kontrasten mellom arbeidsliv og fritid er stor for Ragnar Lyssand (52). Til daglig er han operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt og har en mildt sagt hektisk hverdag.

Når han endelig kommer seg hjem til idylliske Os er det helt andre enn kriminelle bergensere som opptar tankene hans. Lyssand er nemlig lidenskapelig opptatt av brevduer.

Ser forskjell på 50 duer

Lyssand har ti voksne og 40 unge duer i år, og han sier han kjenner hver enkelt fugl.

– De er akkurat som mennesker. Noen kan du håndmate, andre er mer skeptisk, sier han.

Lyssand er leder i gruppe fem av Norges Brevdueforbund, der sekretæren for øvrig heter Anders Bogevik Nebb (!)

Tiden da duene ble brukt til å sende budskap over lange avstander er forbi. Nå brukes de kun til kappflyging.

– Vi sender duene med fellestransport til et sted der vi slipper dem løs. En elektronisk ring rundt foten blir registrert når duene flyr forbi en registreringsboks i buret i det de kommer hjem igjen.

Mange vil nok misunne duenes retningssans. Selv om de er mange hundre kilometer hjemmefra finner de frem til matfar Lyssand i de aller fleste tilfeller.

Bommet totalt

– De navigerer ved hjelp av jordmagnetisme og solen. Men i dag vet vi lite om hvor stor påvirkningskraft mobiltelefoner, elutvikling og klima har å si for duene, sier Lyssand.

Alle duene hans har hittil flydd i riktig retning, men en dag opplevde han noe uventet.

– Det hadde kommet en ukjent brevdue i buret mitt her på Os. Det viste seg å være en engelsk due som var på vei til Frankrike. I løpet av to dager hadde den krysset Belgia og Nederland, og kommet seg helt opp hit, forteller Lyssand.

For to år siden fortalte VG om en brevdue som skulle Tangenveien utenfor Oslo. Men duen endte i stedet opp i Tångenvägen nord for Karlstad i Sverige

– Duer kan nok ikke lese gateskilt så det må ha vært helt tilfeldig, sier Lyssand om den episoden.

100 km/t

Brevduene til Lyssand kan fly i avstander opp til 600 km. Det tilsvarer Bergen – Edinburgh eller Bergen -København. Fuglene skal være glade for at utrykningspolitiet ikke er ute med laserpistolene oppe i luften. Flygehastigheten til duene kan faktisk komme opp mot 100 kilometer i timen i god medvind, mens gjennomsnittsfarten er mellom 60 og 70 kilometer i timen.

– Det er klart de kan bli utslitte. Da er de et lett bytte for rovfugl som vandrefalk, sier politimannen.

– Under den andre verdenskrig brukte engelskmennene brevduer til å sende meldinger. Men mange av lappene kom aldri frem. Det viste seg at de hadde havnet i vandrefalkreir. Derfor ble 600 vandrefalker drept slik at de ikke skulle stikke av med de hemmelige beskjedene, forteller Lyssand.

Nå lurer du kanskje på om du kan det meste om duer? Prøv vår duequiz!

Her kan du lese om da en hauk stupte rett ned og drepte en due ved Grieghallen.

Hjemmesiden til Norges Brevdueforbund

Lær mer om brevduer på Wikipedia

Ragnar Lyssand forteller om Os

JENNIFER FOSSNES
JENNIFER FOSSNES
JENNIFER FOSSNES
JENNIFER FOSSNES
JENNIFER FOSSNES