Politiet drar i gang en storstilt kampanje for å få ned antall tilfeller av utelivsrelatert vold og fyllebråk.

— Folk er for dritings på byen, og vi trenger å få ned beruselsesnivået. Det er rett og slett den norske fyllekulturen vi vil til livs, sier politioverbetjent Bengt Angeltvedt, leder for patruljeseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Nå risikerer bygjengerne å få politiet på nakken helt fra de drar fra vorspiel og til de er vel hjemme i sengen.

Blant annet varsler Angeltvedt kontroller på bybane og busser i helgene for å sjekke om passasjerer sitter og drikker om bord. I tillegg bemanner politiet opp i sentrum i julebordsesongen, og Angeltvedt varsler store aksjoner mot utelivsbransjen.

— Vi skal gå systematisk fra sted til sted i Lysløypen, både uniformert og sivilt, for å avdekke oversjenking, dårlige kontrollrutiner og liknende, varsler politioverbetjenten.

Kulturkrasj mellom bygd og by

I årevis har Angeltvedt ergret seg over tilstandene i Bergen sentrum natt til fredag og lørdag.

— Graden av rus gjør det utrivelig for folk å oppholde seg i sentrumsgatene. Jeg innser at vi neppe får endret drikkemønsteret i min tid, men vi må i alle fall jobbe for det, sier han.

Seksjonssjefen mener det spesielt er strilene som

skaper uhygge, sett i forhold til antallet by— og bygdefolk som går på byen i Bergen.I 2005 og 2006 gjennomførte politiet en gatevoldsaksjon som viste at rundt halvparten av både offer og gjerningsmenn i fyllesslagsmål ikke har bolig i Bergen. Dette har neppe endret seg siden da, mener Angeltvedt.

— Vi får en kulturkollisjon. Man tillater seg mer på bygden, hvor det ikke er så mange øvrighetspersoner til stede. Da oppstår det problemer når disse folkene tar med seg vanene sine inn i bysamfunnet, mener han.

Skeptiske skjenkesteder

Stig Vikøren, daglig leder for Zachen Pianobar, vet ikke om striler sloss mest eller minst.

— Vi har hatt litt tull med østeuropere, men ellers har jeg ikke bitt meg merke i noen trend, sier han.

Vikøren vedgår at det ofte er bråk knyttet til Zachariasbryggen, men mener det skyldes at området er et oppsamlingssted for folk på vei inn og ut av sentrum.

— Vi har vakten på utsiden, som melder fra til politiet dersom det blir slagsmål. Dermed blir Zachariasbryggen referansepunktet, sier Vikøren.

Heller ikke Espen Risti, som driver tre uteplasser i nærheten av Torget, tør mene noe om hvem som bråker mest av bygd- og byfolk.

Han er imidlertid skeptisk til

politiets varslede storaksjoner mot serveringsstedene i sentrum. Tirsdag skrev bt.no om hvordan sivilkledde politifolk spredte skrekk blant de ansatte på Zachen.— Vi har positive erfaringer med at to-tre politifolk viser seg på utestedene inn i mellom. Men det er ikke noe kjekt for de ansatte å vite at det er syv-åtte politifolk der, i sivilt, kun for å prøve å avdekke feil de eventuelt gjør. En dørvakt vet veldig godt at hvis han gjør én feil vurdering, så risikerer hele utestedet å måtte stenge, sier Risti.

Skal ikke være festbrems

Politiet vil også sjekke promillenivå på gjester for å avdekke om utestedene oversjenker.

— Beruselsesnivå avhenger av mer enn bare promille. En person med 2 i promille kan oppføre seg helt fint, mens en annen med promillenivå på 1,3 kan lage leven, sier Risti.

— Det er overformynderi å fortelle oss hvordan enkeltdetaljer skal gjøres. Våre folk er tross alt godt kurset, legger utelivsmannen til.

Politiet lover imidlertid å ikke være en festbrems i julebordsesongen - så lenge man oppfører seg pent på byen.

— Vi skal sørge for at det blir en fest, ikke en ulykke for mange mennesker dagen derpå. Det er uforståelig at folk ikke bare kan gå ut på byen, hygge seg over noen øl, og stoppe der, sier Angeltvedt.

Tror du det stemmer at striler slåss mer enn byfolk? Diskuter påstanden i kommentarfeltet!

FØLGER MED: I høst har politiet fulgt nøye med på restaurantene på Zachariasbryggen. - Hvis utestedene ikke følger lover og regler, blir det smekk over fingrene, sier politioverbetjent Bengt Angeltvedt.
PER LINDBERG