Politiet mente en campingvogneier gikk for langt i å forsvare seg da han truet fire ubudne gjester med våpen natt til 4. juni i fjor, og vant også frem i tingretten.

Men lagmannsretten er uenig, og peker i dommen også på at påtalemyndigheten ikke har reagert mot noen av de fire som angrep campingvogneieren, til tross for at det for en eller flere av dem foreligger straffbar krenkelse av den tiltalte campingvogneieren.

Vekket om natten

Vognen sto ved en øde og avstengt veistrekning i en bygd i Stryn. Eieren lå og sov da han fikk uventet besøk. De fire kom etter å ha diskutert seg imellom ryktet om at campingvogneieren oppbevarte våpen i vognen.

I krangelen som oppsto i døråpningen dyttet en av de fire eieren slik at han falt innover i vognen og slo hodet mot en skapkant. Campingvogneieren ble først også hindret i å lukke døren.

I følge dommen tok eieren frem en finkalibret uladd rifle og viste seg i døråpningen for å skremme bort de fire. Våpenet ble ikke rettet mot noen personer. Da ble han fotografert med mobiltelefoner og en av de fire ringte politiet og sa de ble truet med våpen.

Startet motorsag

Etter at vogneieren hadde lukket døren hørte han en motorsag bli startet utenfor og fryktet at angriperne skulle sage seg gjennom vognen. Han satte seg bak i vognen og ladet riflen med ni skudd. Etter en stund stoppet motorsagen av bensinmangel.

De fire dro fra stedet uten av vogneieren var klar over det. Da bevæpnet politi kom for å pågripe ham trodde han først det var angriperne som kom tilbake.

Lagmannsretten mener campingvogneieren hadde all grunn til å bli redd og reagere som han gjorde, og peker på at de fire som oppsøkte ham selv fremprovoserte reaksjonen.