— Jeg forstår at befolkningen stiller spørsmål ved en responstid på én time og 11 minutter i denne tragiske saken, sa politimester i Sogn og Fjordane, Ronny Iden, da han holdt en pressekonferanse i Florø i 16-tiden tirsdag.

Han la til at det i en så alvorlig sak er viktig at politiet går gjennom saken og ser om de kunne ha gjort noe annerledes.

Skal evaluere responsen

— Politiet er opptatt av å være raskt på stedet ved alvorlige hendelser. Vi er ikke fornøyd med en responstid på én time og 11 minutter, som i går. I dette ligger ikke at jeg stiller spørsmål ved mannskapets dispongering og valg, dette har jeg tidligere sagt at fremstår som forsvarlig, sa Iden, og fortsatte:

KNIVDREPT: Tre personer ble knivdrept av en sørsudansk asylsøker mandag kveld. Politiet ankom stedet først etter at mannen hadde overgitt seg.
VEGAR VALDE

— Men jeg konstaterer at våre beredskapsordninger har gitt en for lang utrykningstid i denne saken.

Politeit skal gjennomgå og evaluere arbeidet, og vil også samarbeide med de andre nødetatene som det er naturlig, sa politimesteren.

Rykket ut uten våpen

Stabssjef Stig Inge Hauge ga så en oversikt over tidspunktene politiet har kartlagt så langt. Han bekreftet det som tidligere har vært kjent, at politiet ble varslet av AMK i Førde klokken 17.35, og at nærmeste patrulje da var ved Lærdal lensmannskontor. De dro klokken 17.38 og valgte veien over Filefjell mot Tyin. Han la at patruljen ikke var bevæpnet, slik BT meldte tidligere i dag.

Klokken 17.57 fikk operasjonssentralen kontakt med lensmannen i Årdal og en av hans betjenter. De var begge hjemme, da de ikke hadde vakt.

— De rykket umiddelbart ut til lensmannskontoret i Årdal for å hente nødvendig utstyr. De bevæpnet seg med pistol og MP5 og kjørte fra lensmannskontoret mot åstedet klokken 18.19, sa Hauge.

Klokken 18.47 kom meldingen om at gjerningsmannen var pågrepet.

Var truende og farlig

— Patruljen fra Årdal var fremme ett minutt senere og kunne observere at gjerningsmannen var lagt i bakken. Politiet overtok da kontrollen og påsatte ham håndjern, sa Hauge.

Patruljen som rykket ut først, fra Lærdal, kom frem «kort tid etter».

Ut fra vitneobservasjoner legger politiet til grunn at mannskaper fra både brannvesenet og ambulansepersonell var på stedet klokken 18.

— Mannskapet observerte gjerningspersonen i bussen med kniv, og han fremsto som truende og farlig, sa Hauge.

Etter hvert oppnådde de muntlig kontakt med den antatte gjerningsmannen, og etter tre kvarter, klokken 18.47, gikk han ut av bussen.

— Han hadde da ikke kniven med seg, og ble overmannet og lagt i bakken av brannmannskaper og helsepersonell. Han hadde skader i halsregionen. Kniven er funnet og beslagtlagt, sa Hauge.

Mange ubesvarte spørsmål

Politiadvokat Jørn Lasse FørdeRefsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt var også til stede på pressekonferansen, og gjorde opp status så langt:

— Det er i høyeste grad en pågående etterforskning. Det er mange ting som fortsatt er uavklart og mange spørsmål som fortsatt er ubesvarte.

Kripos er ankomment for å bistå lokalt politi, og Refsnes kunne også opplyse at politiet har gjennomført en ransaking av siktedes bopel i Årdal, slik BT kunne melde tidligere i dag.

Det er Kripos som skal avhøre den siktede 30-åringen, men politiet vet foreløpig ikke når det vil skje. 30-åringen er overført fra Haukeland til Sandviken sykehus, der han det kommende døgnet skal observeres for å kartlegge hans mentale helse.

— Det vil også bli oppnevnt rettspykiatrisk sakkyndige for en full judisiell observasjon av siktede for å kartlegge spørsmålet om tilregnelighet, sa Refsnes.

Foreløpig har ikke den siktede truffet sin forsvarer Fredrik Verling, men dette skal etter planen skje i tirsdag kveld.

— Det skal jeg i alle fall gjøre et forsøk på. Jeg får treffe ham i kveld dersom han ønsker dette, bekrefter Verling overfor NTB.