29. mars var 46-åringen var på et todagers seminar med kolleger i Alversund. På andre dag av seminaret dukket han ikke opp. Både bil og mann var borte. Senere ble bilen funnet kollisjonsskadet i Kilstraumen i Austrheim. Det viste seg at den hadde truffet autovernet.

— Jeg hadde sovnet da jeg plutselig våknet av et kjempesmell. Føreren sa han hadde fått sladd. Før jeg visste ordet av det hadde han forduftet, forklarte den tidligere politimannen i Bergen tingrett i dag.

På vorspiel Episoden skjedde i forbindelse med et seminar i Hordaland politidistrikt. Etter at dagens program var over, begynte 46-åringen å drikke øl sammen med kollegene sine.

Utpå kvelden ble politimannen beruset. Formen hans skal ha vært så ustødig at flere av de han var sammen vurderte å hjelpe han til sengs. Men 46-åringen fortsattte festen.

— Jeg møtte to unge jenter på hotellet som var bekymret for hvordan de skulle komme seg hjem. Da de skjønte at jeg hadde bil, spurte de om de kunne få en slektning til å kjøre den slik at vi kunne ha et nachspiel og de kunne komme seg hjem. Jeg sa ja, og mens jeg hentet bagen min dukket det opp en ung mann, sa tiltalte i retten.

Ifølge forklaringen hans fikk de to jentene kalde føtter etter en stund og ble satt av. Sjåføren fortsatt kjøringen helt til det smalt.

— Vi skubbet bilen et stykke inn på en sidevei, før gutten forsvant, forklarte 46-åringen.

I retten i dag kom det frem at det er funnet DNA-spor av tiltalte på airbagen i ulykkesbilen. Selv forklarer 46-åringen dette med at han prøvde å starte bilen etter krasjet.

- Desperat

I ren desperasjon skal han ha prøvd å få motoren i gang uten å lykkes. Deretter ringte han etter en drosje som kjørte han hjem til boligen i Bergen. Da han ikke dukket opp til seminaret dagen ble han kontaktet av kollegene sine.

Etter en stund fikk han besøk av tre tjenestemenn som undersøkte om bilen stod i garasjen. Politimannen måtte også avgi blodprøve og stille til legesjekk. Han hadde 1,4 i promille da han ble sjekket.

— Har du navnet på han som kjørte bilen, spurte aktor Thor Arne Reitan.

— Nei, det spurte jeg ikke om.

— Vet du hvem jentene er?

— Nei, det gjør jeg ikke, svarte tiltalte.

— Tenkte du at det ville være bra å få mer informasjon om han som kjørte, etter kollisjonen?

— Nei, det gjorde jeg ikke. I ettertid ser jeg mye som kunne vært gjort annerledes, men der og da tenkte jeg ikke på det.

Den 46 år gamle mannen har vært i politiet i 25 år. Kort tid etter episoden ble han suspendert fra stillingen sin. Han har nå flyttet til en annen kant av landet og begynt i ny jobb.

RUNE SÆVIG