Hege Paulsen og NTB

26-åringen som er siktet for drapet på 27 år gamle Bjarte Berthelsen fra Askøy innrømmer at det var han som skjøt. Gjerningsmannen sier han ikke visste at Berthelsen var politimann.

26-åringen ble pågrepet kort tid etter drapet og hadde da et grovkalibret håndvåpen i lommen. Mandag satt han i avhør hos politiet.

— Han har erkjent de faktiske forholdene, sier politiinspektør Gunnar Larsen til NRK.

Drept etter krangel

Drapet på 27 år gamle Berthelsen skjedde etter en krangel mellom ham og den siktede på utestedet Galleriet i Oslo sentrum.

Ifølge politiinspektør Larsen var dette en krangel som startet noe tidligere på natten og som fortsatte utenfor da Berthelsen skulle gå fra stedet.

— Slik vi ser det foreløpig, var det bagatellmessige forhold som utløste denne tragiske hendelsen, sier Gunnar Larsen.

De to skal ikke ha kjent hverandre fra tidligere, verken privat eller i forbindelse med Berthelsens tjeneste som spaner ved etterretningsseksjonen i Oslo politidistrikt. Først i politiavhør skal 26-åringen ha blitt gjort kjent med at avdøde var politimann.

— Ut fra de opplysninger vi har fra vitner og avhør av siktede, så har de aldri truffet hverandre tidligere, sier Larsen.

Jobbet på Askøy

Den 27 år gamle Bjarte Berthelsen var opprinnelig fra Follese på Askøy. Han begynte på Politihøgskolen i Oslo i 1995. Somrene 1996 og -97 var han ferievikar ved Askøy lensmannskontor. Lensmann Odd Dale beskriver den drepte som en svært hyggelig mann.

— Jeg kjenner ham bare som polititjenestemann, men hadde svært godt inntrykk av ham. Han var en trivelig kar som var godt likt av alle. Som polititjenestemann utmerket han seg ved å være ryddig, ordentlig og dyktig. Det var ikke vårt ønske at han bare jobbet hos oss to somrer, sier Dale.

Han reagerte med sorg da han mottok det triste budskapet i går.

— Det hele er fryktelig trist, mer kan jeg ikke si, er lensmannens kommentar.

Berthelsen jobbet en kort stund ved ordensavsnittet hos politiet i Bergen, like etter at han var hadde fullført utdannelsen. Også polititjenestemenn i Bergen beskriver 27-åringen som en likandes kar, som med tid og stunder hadde planer om å forlate hovedstaden og vende tilbake til Vestlandet.

Flagget på halv stang

Mandag vaiet flaggene på halv stang utenfor alle politistasjonene i Oslo.

— Etterforskningsmessig vil ikke dette påvirke jobben, men det er spesielt å vite at offeret er en kollega. Det er svært sjelden vi opplever det. Vi etterforsker saken som en drapssak. Det følelsesmessige må vi bare dra med oss, sier politiinspektør Gunnar Larsen til NTB.

Selv om drapsofferet i dette tilfellet er en kollega, er det ifølge Larsen ingen grunn til å overlate etterforskningen til et annet politidistrikt. 26-åringen som er mistenkt for drapet skal ha løsnet flere skudd fra kloss hold mot Berthelsen. Hvor mange skudd som ble løsnet, og hvor mange som traff, er ikke avklart. Den drepte 27-åringen fikk skuddskader i buk og bryst og var død da ambulansen ankom Ullevål universitetssykehus.

Den siktede 26-åringen er norsk og er kjent av politiet fra tidligere etter en del mindre forhold.

SKUTT OG DREPT: 27 år gamle Bjarte Berthelsen fra Askøy ble skutt og drept natt til mandag. Her er politiets teknikere på åstedet for å sikre spor.
Foto: Scanpix