— Hotel Norge blir ansett som et av de viktigste etterkrigsbyggene i Bergen sentrum. Det er utformet på en helstøpt måte, sier sivilarkitekt Tor Helge Valen i Tilsynsutvalget for byens utseende (TFBU).

Han beskriver hotellet som et velproporsjonert modernistisk bygg, som er godt tilpasset sentrumsbebyggelsen etter bybrannen i 1916.

— Det er markert og tidstypisk, men likevel et lite prangende bygg som står seg godt i ettertiden, mener Valen.

Arkitekten synes fasadeutformingen er avklart og tydelig, der byggets innhold og romfunksjoner er lette å lese etasjevis i fasaden.

Hotel Norge er definert som verneverdig nyere arkitektur i kommunedelplanen for sentrum.

Like næringsvilkår

Byantikvaren var positiv til søknaden fra hotellet, men kommunens faginstans sa nei. De fikk støtte fra TFBU, som mener utbyggingen vil forringe byggets arkitektoniske kvalitet.

Men politikerne grep inn og satte administrasjonens vedtak til side.

— Vi mener hensynet til å ta vare på nyere arkitektur er godt ivaretatt. At balkongen er en liten inngripen i totalinntrykket, sier Ruth Grung (Ap).

Hun leder Komité for miljø og utvikling, som enstemmig vedtok å gjøre om på avslaget.

— Det viktigste hensynet var folkelivet, at vi ønsker økt aktivitet og et levende byrom rundt Ole Bulls Plass og Torgallmenningen, sier Grung.

Hun tilføyer et annet sentralt argument: At de som driver næringsvirksomhet i sentrum skal ha like vilkår.

— Er røykeloven en faktor her?

— Slik jeg husker debatten, var det ikke direkte snakk om røykeloven. Men et ønske om å kunne gå ut ligger i all serveringsvirksomhet i dag, sier komitélederen.

Røykere må ut på gaten

Administrerende direktør ved Radisson Blu Hotel Norge, Nina Askvik, er opptatt av å få de samme forutsetningene som konkurrentene.

— Våre gjester kan ikke nyte mat og drikke utendørs. De som ønsker en sigarett, må gå ned og helt ut på gaten. Da står de i veien for gjester som går ut og inn av hotellet, sier Askvik.

Hun ramser opp konkurrenter i samme strøk som tilbyr gjestene muligheten til å spise og drikke ute, i tillegg til å nyte en sigarett: Bocca Bar, Dickens, Peppes Pizza, T.G.I. Friday's, Café Contra Bar, Logehaven, Rick's, Lille og Skipperstuen.

— Turistene synes også at det er rart at de ikke kan ta et glass utenfor når solen for en gangs skyld skinner, legger Askvik til.

— Vi er i gang med detaljprosjektering nå. Personlig synes jeg rekkverket vil forbedre fasaden. Det er allerede en gesims her, og jeg synes glasset gir et renere og klarere uttrykk, sier hotelldirektøren, som håper uterestauranten skal være klar til 17. mai.

Ove Grung ved Grung arkitektur er engasjert av Hotel Norge. Han mener den planlagte uterestauranten underordner seg byggets enkle form og uttrykk.

— Vi vil bruke den eksisterende gesimsen og føre opp et transparent rekkverk i klart glass, opplyser sivilarkitekten.

Støtter du politikernes avgjørelse i saken? Si din mening i feltet under.