— God morgen! Så fint at du sykler til jobb. Paraply? Vannflaske? Eple? Ringeklokke? sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen blidt og med utslåtte armer til forbipasserende på Musikkpaviljongen.

Hun hadde tydeligvis stått opp på riktig ben og side av sengen tirsdag morgen da hun delte ut belønninger til bergensere som hadde valgt å la bilen stå.

Sykler

Stuntet er starten på Europeisk Mobilitetsuke som her i byen arrangeres av Statens vegvesen, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune.

Ved siden av byrådslederen står næringsbyråd Helge Stormoen i sykkelklær. Han sykler til jobb fra Søreide, og dampen står rundt ham i morgenluften.

— Det tar en halvtime hver vei og er bra for helsen min, sier han og tar på seg dunjakken.

Tar bussen

Byrådsleder Stolt-Nielsen har tatt bussen.

— Det er veldig kjekt å belønne dem som sykler, går og tar bussen. Hvis alle tar bilen, er det ingen som kommer frem, sier hun og innrømmer at hun kjører bil til jobb innimellom.

— Av og til må jeg det for å få dagen til å gå ihop, men det er viktig at man tar bussen når man kan, sier hun.

Forrige uke skrev BT at fylket kan bestemme at billettprisene kan øke kraftig i Bergen neste år. Det synes Helge Stormoen vil være trasig.

— Vi ønsker jo at folk skal bruke kollektivtransport. Da er det et problem om billetten blir for dyr, sier han.

Han synes tilbudet for syklister er blitt mye bedre i Bergen de siste årene.

— Jeg har syklet i snart 20 år, og det er blitt bedre, men vi er ikke i mål. Flere sykkelfelt er veien å gå, sier han.

Aktiviteter

Europeisk Mobilitetsuke har slagordet «Våre gater, vårtvalg» og arrangeres i 18 norske byer. I løpet av uken i Bergen er det filmfremvisninger, foredrag og tilbud om sykkelservice.

Fredag er det Park(erings)dag i samarbeid med Hordaland kunstsenter, hvor flere parkeringsplasser skal gjøres til grønne lunger.

Lørdag er det bilfri dag, hvor deler av Kong Oscars gate og Nedre Korskirkeallmenning stenges for trafikk. Der blir det gategym og aktiviteter.

EPLER OG PÆRER: Forbipasserende hastet forbi på bein og sykler og fikk med seg frukt og rekvisitter som belønning for innsatsen.