HILDE KRISTIN STRAND

TOR HØVIK (foto)

— Jeg føler meg litt ført bak lyset, sier Oddny Miljeteig (SV).

— Det hastet med å få i gang prosessen, svarer politisk rådgiver Frode Hervik.

— De vet ikke hva de har gjort, sier Kåre Bolstad og skuer utover den gamle skolehagen i Øyjorden. Her har 38 familier hver sin lille hageflekk og dyrker både bær, grønnsaker og blomster. BT får smake nyplukkede jordbær, og Leif Elvestad tar opp årets første poteter. Men nå vil Bergen kommune bruke området til ny barnehage.

Vil ha saken opp på nytt

Det gikk tydeligvis litt fort i svingene på bystyremøtet i slutten av april. Da ble det vedtatt å regulere seks tomter i Bergen til barnehagebygging. Men det sto ingenting i saksframlegget om at en av tomtene i dag er kolonihage og brukt av små og store med grønne fingre.

— Det hviler et ekstra tungt ansvar på byråden om å opplyse om kontroversielle saker, og jeg tror det hadde blitt debatt dersom vi hadde visst dette, sier leder i komité for oppvekst, Oddny Miljeteig (SV).

Miljeteig sier det er medlemmer av SV som har lest sakspapirene bedre enn henne uten å oppdage hvilken tomt det dreide seg om. Nå vil hun ha saken opp på nytt.

Skolehage siden 50-tallet

— Vi vil også ha barnehage, men ikke her, sier Rolf Nitter. Han er en av brukerne av kolonihagen.

— Barnehagebarna kan heller få komme hit på besøk, mener han.

— Leifen har gjort klart et område dersom det er noen som vil komme hit og stikke fingeren i jorden, legger Nitter smilende til.

Bolstad, Nitter, Elvestad og Tore Augustin forteller om hvor flott det er i Øyjorden, og er enige om at det er vanvidd å bygge barnehage på tomten der det har vært skolehage siden tidlig på 50-tallet. Hagen ble omgjort til kolonihage i 1980 og Øyjorden parsellag ble stiftet. Men skoleklasser bruker fremdeles området.

Brukerne av den gamle skolehagen ønsker at området blir permanent regulert til parselldrift.

— Vi trenger ikke lete etter argument for å bevare hagen. Tingene er så bra i seg selv, sier karene. Flere av dem har hatt hageflekk i Øyjorden siden 1980.

- Vi skal bygge barnehage

— Ideelt burde det stått i saksframlegget hvilken tomt det dreide seg om, men det hastet med å få i gang prosessen. Vi skal bygge barnehage, vi, sier Frode Hervik, politisk rådgiver for Hans-Carl Tveit, byråd for oppvekst.

Han sier bystyremedlemmene selv kunne sjekket hvilke tomter det dreier seg om, eller de kunne stilt spørsmål da saken var oppe i bystyret. Byrådsmedlemmene var informert på forhånd.

— Når saken skal opp til andre gangs behandling får Miljeteig anledning til å gå imot. Saken er nå ute til førstegangs høring og da får brukerne av området uttale seg, sier Hervik.

Kommunaldirektør Harald R. Noss forteller at man vil prøve å få til en løsning med både barnehage og kolonihage.