— Jeg hadde ikke tenkt å gå ut med dette, men slik som saken utvikler seg, har jeg ikke noe valg, sier den nå uavhengige representanten Tobias Dahle.

Han ble mandag stemt inn i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Leikanger. En drøy time etter at valglokalene stengte, meldte han seg ut av partiet, meldte Sogn Avis tirsdag. Grunnen til det drastiske steget er at styret i AP Leikanger ifølge Dahle endret partiprogrammet etter nominasjonsmøtet.

Endret programmet

— Det partiprogrammet som husstandene i Leikanger mottok, er ikke det samme som vi vedtok. Vi har tatt dette opp direkte med styret, men flertallet ønsket ikke å ta hensyn til det, forteller han.

På programmet som ble vedtatt på nominasjonsmøtet sto det under punktet «Visjon»:

« Vi vil leggje til rette for at arbeidsinnvandrarar og flyktningar vert integrerti lokalsamfunnet

På første side i AP-programmet som havnet i postkassene i Leikanger sto det:

«Dersom det vert gjennomført utgreiingarom kommunesamanslåinga skal det haldast folkerøysting der alle får sei simeining.»

— Og dette er ikke de eneste endringene. Der er flere. Men visjonen er det folk leser først, og dette er misvisende, sier han.

- Hadde ikke noe valg

Dahle sier han gikk til valg på programmet som ble vedtatt på nominasjonsmøtet.

— Å forandre et partiprogram nominasjonsmøtet har vedtatt, strider mot alle demokratiske prinsipper. Når en ordfører kan gjøre noe sånt, kan jeg bare ikke stå bak. Jeg hadde ikke annet valg enn å melde meg ut, sier Dahle.

Redigeringsfeil

Leder i Leikanger Arbeiderparti, Jon Håkon Odd, sier til bt.no at et manglende linjeskift gjør at setningen om kommunesammenslåing havnet under «Visjon».

— Jeg tar kritikk på at jeg ikke fikk endret dette linjeskiftet, men jeg er ikke enig i at dette innebærer en endring i programmet, sier han.

Han mener utmeldingen viser mangel på respekt for de 500 som har stemt Ap i Leikanger.

— Jeg synes det er veldig drastisk at Dahle melder seg ut av partiet, og slik stjeler ett mandat fra Ap i kommunestyret, sier han.

- Ble overkjørt

Dahle på sin side går langt i å antyde at endringen i partiprogrammet er et resultat av at ordfører i Leikanger Olav Lunden (Ap) har kjørt over partilederen i Leikanger Ap.

— Jeg var ikke på møtet hvor de bestemte seg for dette, men en av dem er er ny og den andre er en gammel ringrev med 20 års erfaring, sier han.

Er det en ting han og ordføreren er enige om, er det at her har alle demokratiske prinsipp blitt satt til side.

— Det som ble sendt ut, er ikke det samme som ble vedtatt, sier Dahle.

- Et svik mot demokratiet

Ordfører Lunden vil ikke kommentere Dahles påstand om at han skal ha stått bak endringen i partiprogrammet.

— Men som ordfører har jeg noen tanker rundt det at han meldte seg ut, sier han.

Lunden sier han finner det voldsomt beklagelig at noen, uten å ha gitt beskjed til innbyggerne, trekker seg etter at valget er gjort.

— Dette er et svik mot det demokratiske system. Velgerne har ikke hatt de opplysningene de skulle hatt på valgdagen. Dahle burde vært redelig nok til å si fra at han ville trekke seg før valgdagen, sier han.

Ordføreren mener Dahle har ført velgerne bak lyset.

— Som ordfører synes jeg måten dette har blitt gjort på er veldig betenkelig, sier han.