Svindlerne nyttet seg av samme metode som ble brukt i Oslo og Moss tidligere i sommer. Her fikk flere bankkunder tømt kontoene sin etter at frekke tyver hadde skaffet seg kopi av kortene og sikret seg pin-kodene deres.

Leter på videobånd

Om det er noen sammenheng mellom disse sakene og tilfellet som ble avdekket i Bergen i helgen, kan politiet ikke si noe om.

— Vi har nettopp begynt å se på videobåndene for om mulig å identifisere de som står bak svindelforsøket, sier politiførstebetjent Kjell Monsen ved økonomiseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon til BT.

Det var ved 02-tiden natt til søndag at en mann forsøkte å ta ut penger fra Fokus Bank i Markeveien. Etter å ha stukket inn kortet, fikk mannen verken ut penger eller kortet igjen. Da dukket det plutselig opp en hyggelig mann som ville hjelpe.

— «Hjelperen» sto hele tiden tett opp til korteieren for å se hvilke håndgrep han gjorde for å få ut kortet sitt, og anbefalte korteieren om å slå inn PIN-koden og deretter trykke «Avbryt», forteller informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt.

Finurlig metode

Korteieren oppfattet sin hjelper som mistenkelig, og avviste hans råd. I stedet fortalte han at han ville kontakte politiet. Da forduftet «hjelperen».

— Da politiet ankom kort tid etterpå, ble det avdekket at det var limt på en ekstra plastflens rundt kortmateråpningen. Da politiet fjernet denne fulgte det med ut et stykke pålimt videokassettbånd som hadde fanget opp mannens bankkort. «Hjelperens» hensikt har utvilsomt vært først å fralure korteier pin-koden, for deretter å ta ut kortet etter at korteier hadde forlatt stedet, sier Hillestad.

Ifølge politiet er denne formen for kortsvindel kjent under navnet «Lebanon loop» fordi den først ble avdekket i Libanon for rundt fem år siden. Svindelmetoden skal være vanlig i Tyrkia og Spania, og det benyttes både video- og musikkassettbånd for å fange opp bankkortet.

Flensen som var pålimt minibanken er vanskelig å oppdage. Politiet ber derfor publikum om å være ekstra årvåkne dersom kortet setter seg fast.

— Ikke ta imot hjelp fra fremmede, men kontakt heller bankpersonalet og politiet, er rådet Hillestad gir.

Mann i 30-årene

På bakgrunn av den årvåkne kundens forklaring etterlyser politiet nå en mann rundt 30 år, utenlandsk utseende, engelsktalende, slank, ca 180 cm høy, mørkt, kort, nesten barbert hår og iført mørk blå Adidas treningsdress med hvite striper.

— Har noen sett en mann som passer til denne beskrivelsen eller gjort observasjoner i det aktuelle tidsrommet, ber vi om at de kontakter politiet, sier Hillestad.

Politiførstebetjent Monsen ved økonomiseksjonen opplyser at saken etterforsket for fullt, men at man ikke er kommet noe nærmere i jakten på gjerningsmannen.

I Fokus Bank har man ikke så mye å meddele, bortsett fra at man har overlevert alt materiale til politiet.

— Vet dere om det er noen kunder som er blitt fralurt kort og pin-kode?

— Vi overlater nå denne saken til politiet, men kan love at ingen kunder risikerer å tape noe. Banken dekker eventuelle tap, sier leder for salgsavdelingen, Solfrid Sæle i Fokus Bank Bergen til BT.

IKKE SÆRLIG BEKYMRET: Johnny Guldbrandsen bruker kortet mye, men har aldri opplevd noe tull med minibanker.<br/>Foto: HELGE SKODVIN