Flere avdelinger i politiet er med i prøveprosjektet Mobilsynk, som har gitt utvalgte politifolk tilgang til e-post og kalender på jobbtelefonen sin.

I en intern politirapport skriver fem politiansatte i Økokrim om hvordan det var å ha e-post på telefonen for første gang.

«Jeg har hatt stor nytte av å kunne få e-post på mobilen, og er ganske frustrert over å ikke ha denne muligheten lenger. Det ble mye enklere å planlegge dagene både på jobb og på hjemmebane», skriver en politimann i rapporten.

«Mobilsynk var revolusjonerende. Jeg slapp at hvert eneste besøk på kontoret startet med en gjennomgang av et større antall uleste e-poster. Korte forespørsler kunne besvares umiddelbart, slik at kolleger slapp å vente i flere dager på at jeg skulle komme tilbake på kontoret», skriver en annen.

«Vær så snill!»

For i juni tok den digitale festen slutt. Grunnet bekymringer rundt sikkerheten, ble e-post-funksjonen fjernet fra prøveprosjektet.

«Vær så snill og få den igjen», skriver en fortvilet politimann i rapporten.

En annen beskriver opplevelsen av å omsider få e-post på telefonen som en gudegave.

«Det var en velsignelse av de sjeldne. Helt til muligheten til å synke e-post ble tatt bort», skriver en annen.

— Mye av den viktigste funksjonaliteten forsvant jo, så da dabbet mye av entusiasmen av, sier Thomas Walmann, direktør for Økokrims dataavdeling.

Det er han som har ført Økokrims rapport i pennen.

Walmann legger ikke skjul på at e-post på telefonen er et stort savn blant de fem utvalgte prøvekaninene i Økokrim.

— Slik er det vel når man venner seg til noe. Da savner man det når det er borte, sier avdelingsdirektøren.

Ipad-kluss på Østlandet

André Oktay Dahl (H), andre nestleder i Stortingets justiskomité, mener det er for galt at ikke politiet har en fungerende e-posttjeneste på telefonene sine, slik så mange arbeidstakere har i 2012.

— Dette er et eksempel på hvor dårlig stilt det er med investering i og bruk av informasjonsteknologi i politiet anno 2012. Ting som dette forsterker poengene som 22. juli-kommisjonen kom med.

Kommisjonen kom med knusende kritikk av politietatens IKT-satsing og teknologibruk.

— Vi trenger en helhetlig plan og en skikkelig IKT-strategi for hele politietaten. Det nytter ikke at ulike politidistrikter går rundt med forskjellige løsninger, sier Dahl.

Stortingspolitikeren viser til følgende selvopplevde historie.

— For tre uker siden var jeg på besøk i Vestfold politidistrikt, hvor politiet hadde kjøpt inn Ipader. Senest i dag var jeg i Follo, hvor politiet nettopp hadde funnet ut at de ikke kunne bruke sine nyinnkjøpte Ipader på grunn av sikkerhetshensyn, forteller Dahl.

— Slike forskjeller mellom politidistriktene er håpløst. Beslutningstakerne i politiet og deres politiske ledere må tørre å ta store beslutninger på vegne av politietaten, slik at man slipper gamle og utdaterte løsninger, legger han til.

Ikke fritt frem

Det har ikke lyktes bt.no å få en kommentar rundt prøveprosjektet fra Politidirektoratet, som har det overordnede ansvaret for prøveprosjektet Mobilsynk.

Enkelte ansatte i Hordaland politidistrikt har også vært med på prøveprosjektet.

— Dette er noe politiet jobber med å få på plass, men jeg vet at det er enkelte sikkerhetsutfordringer knyttet til dette. Det er ikke fritt frem å benytte seg av e-post på telefonen, sier politimester Geir Gudmundsen.

Ufrivillig demonstrerer avdelingsdirektør Thomas Walmann i Økokrim ulempene ved å ikke ha muligheter til å lese e-post fra mobilen. Ved slutten av intervjuet med bt.no, ber Walmann om en sitatsjekk.

— Men du kan ikke få tilbakemelding før i kveld, sier han.

- Hvorfor ikke?

— Jeg er ikke på kontoret i dag, og har ikke e-post på telefonen, svarer avdelingsdirektøren.