ARNE COLLIANDER arne.colliander@bergens-tidende.no

Minst to av de tre mennene foreslås tiltalt for overlagt drap på nordsjøarbeideren. Tredjemann blir trolig siktet for medvirkning til den brutale henrettelsen.

I alt fem 25-åringer har sittet varetektsfengslet i saken. De tre som foreslås tiltalt, sitter fremdeles bak lås og slå, men ikke i Bergen. De er plassert i tre ulike fengsler for at de ikke skal kunne ha kontakt med hverandre.

Bergen byrett har satt av fem uker etter påske til den omfattende straffesaken.

– Vi tar sikte på å begjære de tre mennene varetektsfengslet frem til hovedforhandlingen starter, sier politiadvokat Einar Råen.

Henlegges for to Politiet foreslår at saken henlegges for de to øvrige 25-åringene som tidligere var siktet i saken. Den ene av dem var kjæreste med en av de tre mennene som må svare for sine handlinger i byretten. Kvinnen satt også varetektsfengslet noen uker, inntil politiet kom frem til at hennes rolle var mindre interessant. Den andre som trolig slipper tiltale, en 25 år gammel mann, ble trukket sent inn i saken, og ble løslatt etter et kort tid i varetekt.

Statsadvokaten i Hordaland skal nå vurdere materialet politiet har oversendt, og gi sin innstilling. Deretter går dokumentene til Riksadvokaten, som formelt tar endelig stilling til tiltalespørsmålene.

Etterforsker videre Politiet er stort sett ferdig med etterforskningen.

– Vi har likevel orientert statsadvokaten om at vi fortsetter med å etterforske enkelte sider av saken, sier politiadvokat Råen.

Han vil ikke kommentere hva politiet bygger på når det foreslås at tre personer blir tiltalt. En av de siktede personene i saken skal ha gitt politiet verdifulle opplysninger, men nekter selv for å ha vært med på drapshandlingen.

Politiadvokat Råen er glad for at politiet snart kan sette punktum for en svært ressurskrevende sak.

Erfaringer – I nyere tid er dette den mest omfattende drapssaken vi har hatt i Bergen. Jeg kan ikke huske at så mange personer har vært involvert i en og samme drapssak, sier Råen.

Etterforskningen har båndlagt store ressurser over en lengre periode.

– Det er alltid greit å komme i en normalsituasjon igjen, men det er ingen tvil om at denne saken også har gitt politiet nyttige erfaringer, sier Einar Råen.

fakta/ åsanedrapet

  • 29 år gamle Øyvind Bjarte Madsen ble skutt og drept i sitt hjem i Åsamyrane 283, natt til onsdag 19. april i fjor.
  • Fem personer har vært siktet i saken, fire menn og en kvinne. Alle er 25 år gamle og skal ha tilhørighet til samme miljø i Åsane.
  • Et kjærestepar, begge 25 år, ble først pågrepet, tirsdag 25. april. Kvinnen har sagt til en bekjent at hun og mannen var på åstedet den aktuelle natten. Kvinnen er løslatt.
  • I tillegg til 25-åringen som ble fengslet i april, den antatte hovedmannen for selve drapshandlingen, sitter to andre fortsatt varetektsfengslet: Den antatte «arkitekten», og en 25-åring som skal ha vært med til drapsstedet.