— Foreldrene er blitt for slepphendte. Det er mindre grensesetting. De kontrollerer ikke barna sine slik de burde gjøre, sier stasjonssjef Tone Midttun ved Fyllingsdalen politistasjon til BT.

De verste blir verre

Det er fredag formiddag. På stasjonen i Dalen forbereder politiet seg til en ny helg. En helg de vet vil bli preget av mye festing og høy stemning. De aller fleste, voksne som ungdommer, skikker seg ordentlig. De som ikke gjør det, er blitt verre.

— Vi synes det er grovt når neser blir knekt og unge gutter går løs på hverandre med flasker. Og at de fortsetter å slå og sparke når offeret ligger nede, sier Midttun.

— Deretter blir volden fulgt opp med trusler dersom forholdet blir anmeldt til politiet.

Dette har vært helge-hverdagen de siste ukene. Politiet håper det er tilfeldig at episodene er kommet på løpende bånd, men frykter at man står overfor mer voldelige tenåringer.

Fjernes fra miljøet

Felles for dem som er brakt inn er at de er tidlig i tenårene og at politiet alt har kjent til dem i noen år.

— Noen av dem forsøker vi å ta bort fra miljøet. Det er ofte det mest effektive, men også en alvorlig inngripen, sier politioverbetjent Bjørn Eide.

Diplomatisk nok vil verken han eller kollega Midttun kritisere skoleverket eller barnevernet.

— De gjør nok så godt de kan, men det skorter kanskje på kunnskap om problemene, sier Midttun.

— Men hvorfor må guttene bli 16 år før det tas affære?

— Det er ikke noe enkelt svar på det, men når de kommer til politiet blir det straks mer alvor. De har gjerne vært innom Konfliktrådet uten at det har skremt dem. Når det begås så grov vold som det vi viser til, kan vi ikke dulle med dem lenger, sier Midttun.

- Barna tar styringen

Situasjonen som har oppstått i Fyllingsadelen, er ikke spesiell for bydelen. Slik har man sett det i resten av Bergen også. Det går i rykk og napp. Ofte er volden forbundet med hjemme-alene-fester. Og ofte er jenter i sentrum.

— Å kontrollere barna sine er ikke galt. Det er å bry seg det, sier Eide.

— Hva med dem som ikke har foreldre som er i stand til å fylle foreldrerollen?

— Omgivelsene rundt kan gjøre mye. Vi får blant annet en del bekymringsmeldinger fra skolene.

— Foreldre må sette grenser i form av hvor lenge barna skal få være ute. Hva de skal få se på, og hvem de skal være sammen med. I altfor mange tilfeller er det barna som bestemmer, sier Midttun.

Politiet skulle ønske de kunne sette fingeren på hvorfor utviklingen har gått gale veien.

— Også vi må tenke nytt og angripe problemene tidligere. Likevel synes jeg at vi gjør mye bra. Vi registrerer barn og unge som er sent ute, og vi blir informert dersom noen av «våre» er innblandet i kriminalitet andre steder. Da griper vi fatt i dem med en gang, sier Midttun.

ALVOR: Unge gutter som knuser neser og slår hverandre med flakser, er blitt en brutal del av helgefylla i Fyllingsdalen. - Deretter blir volden fulgt opp med trusler dersom forholdet blir anmeldt til politiet, sier en bekymret Tone Midttun ved Fyllingsdalen politistasjon.<br/>Foto: ARNE NILSEN